Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC04.Línia Barcelona - Manresa - Lleida - Aragó > Sant Guim de Freixenet
Horaris dels trens de Catalunya
XC04.Línia Barcelona - Manresa - Lleida - Aragó
codi estació: 78501
 
 
propers trens
     
 
Esquema de vies de l'estació actual de Sant Guim de Freixenet [ampliar]
L'estació de Sant Guim de Freixenet (PK 254,0 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) es troba al sud del nucli urbà de Sant Guim de l’Estació, que justament va néixer a l’entorn de l’estació ferroviària. Sant Guim de Freixenet entra en servei el 30 de maig de 1860, amb la posada en servei del tram de Manresa a Lleida. El 1878 passa a formar part de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte" i el 1941 de RENFE. El 1980 s'electrifica la línia Manresa-Lleida. Pels volts de l'any 2002 s'elimina la via desviada propera a l'edifici de viatgers i vies mortes complementàries, suprimint els canvis d'agulles als extrems i aixecant totalment les vies però no les catenàries. El 2005 l'estació passa a formar part d'adif. Entre agost de 2006 i març de 2007 la línia es talla entre Calaf i Cervera per renovar la via. El 2007 es remodela l’andana i també la catenària a l’estació de Sant Guim.
L'estació actual de Sant Guim de Freixenet és un baixador amb només la via general i una andana a l’esquerra mirant sentit Lleida, dotada d’una marquesina refugi i de la teulada de l’antic moll de mercaderies cobert, que actualment acull una agrobotiga i un Centre d’Interpretació de la Segarra. En la disposició anterior, hi havia una via desviada (via 2) i les dues vies (la general i la desviada) tenien andanes laterals enllaçades mitjançant un pas a nivell i també  un pas elevat. També hi havia hagut una via morta (via 4) que estava connectada pel costat Manresa. L'edifici de viatgers es situa a la dreta de la via, mirant sentit Lleida, té planta rectangular i disposa de planta baixa i pis, amb un parament de pedra del país amb franges verticals i horitzontals arrebossades de color ocre. Actualment acull un ambulatori. Hi ha un altre edifici d’una sola planta conegut com a “cuarto de agentes” ubicat paral·lel a la via direcció Cervera, amb parament de maó i sòcol de carreus de pedra. Servia al personal que arribava a Sant Guim en trens de mercaderies ja que l’estació marcava el final del tram més dur de la línia des de Manresa i hi finalitzaven les dobles traccions de locomotores per poder remolcar els pesats trens, que havien d'ascendir dels 185 metres d'altitud a Manresa fins al 880 metres de Sant Guim. Hi ha un tercer edifici al costat del pas a nivell amb planta baixa i pis.
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Edifici de viatgers de Sant Guim de Freixenet (desembre 2013) Una altra vista de l'edifici de viatgers, actualment consultori mèdic municipal (desembre 2013) Vista de la via i andana des de l'antiga andana de la via desviada (desembre 2013) Una altra vista del conjunt d'edificis de Sant Guim, amb la passarel·la de vianants avui ja desapareguda (desembre 2013)

Regional R12 procedent de l'Hospitalet arribant a Sant Guim, amb un modern molí del parc eòlic al fons (desembre 2013) La unitat 447 és a punt de fer parada al baixador de Sant Guim (desembre 2013) Unitat 447-082 amb el tren R12 de la tarda estacionada a Sant Guim (desembre 2013) El tren de Rodalies de Catalunya operat per renfe és a punt de seguir trajecte després de la breu parada a Sant Guim (desembre 2013)

R12 sortint cap a Cervera, Tàrrega, Mollerussa i Lleida Pirineus (desembre 2013) Marquesina a l'andana i panell amb informació (desembre 2013) Antic moll de mercaderies reconvertit a agrobotiga i centre d'interpretació de la Segarra (desembre 2013) Aparcament per a minusvàlids, edifici de viatgers i passarel·la ja fora de servei i que actualment no existeix (desembre 2013)

Unitat 440 reformada procedent de Calaf, pel tall de la línia entre Calaf i Manresa, arribant a Sant Guim (maig 2009) Vista general de les instal·lacions, amb el moll de mercaderies destruït per un incendi (maig 2009) La 440-212 fa una breu parada a Sant Guim en el seu trajecte fins a Lleida Pirineus (maig 2009) Sortint cap a Cervera (maig 2009)

Una altra vista de la unitat 440 sortint de Sant Guim de Freixenet (maig 2009) Al pas a nivell de la carretera de Santa Coloma, a la sortida de l'estació pel costat Lleida (maig 2009) Antic moll de mercaderies incendiat. Posteriorment es va reconstruir (maig 2009) Façana a les vies de l'edifici de viatgers de l'estació de Sant Guim (maig 2009)

Extrem de l'andana, costat Manresa (maig 2009) Els moderns molins del parc eòlic marquen una nova icona al paisatge a la sortida de Sant Guim pel costat Manresa (maig 2009) Vista general de l'andana i via general del baixador (maig 2009) Façana de l'edifici de Sant Guim, dedicat a consultori municipal mèdic (maig 2009)

Edificicació auxiliar de nova construcció (maig 2009) Antiga andana i "cuarto de agentes" (maig 2009) Una altra vista de l'estació des del costat Cervera (maig 2009) Andana de Sant Guim de Freixenet des de l'extrem costat Cervera (maig 2009)

L'edifici de viatgers de Sant Guim de Freixenet (octubre 2004) Vista del mateix edifici des de les vies (octubre 2004) Trist interior de l'edifici d'estació amb la cadira de "sala d'espera" i una paperera novíssima, que queda fora de context (octubre 2004) Antiga edificació auxiliar de l'estació (octubre 2004)

A Sant Guim juguen a petanca sota catenària (octubre 2004) Pas a nivell a la sortida de l'estació costat Lleida. Curiosament, les vies estan desmantellades però no així la catenària (octubre 2004) L'estació tristament reconvertida en baixador, tot i que encara es veu perfectament com era la seva antiga diposició (octubre 2004) Una unitat 470 procedent de Barcelona i Manresa arribant a Sant Guim (octubre 2004)

La 470-095 a punt de fer parada a l'estació santguimenca (octubre 2004) Edifici de viatgers, 470 i andana amb antic moll de mercaderies, que avui dia actua com a marquesina (octubre 2004) La 470-095, que llueix els logotips de Catalunya Exprés, tot i no estar realitzant un servei d'aquest tipus (octubre 2004) Sortint de Sant Guim de Freixenet cap a Cervera i Lleida (octubre 2004)

direcció Manresa/Barcelona
Sant Martí Sesgueioles
Índex línia XC04
direcció Lleida
Cervera
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional