Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia 9 > L9 nord / L10 nord > Onze de Setembre
Horaris dels trens de Catalunya
< La Sagrera Línia L9 nord Metro de Barcelona: La Sagrera-Can Zam Línia L10 nord Metro de Barcelona: La Sagrera-Gorg
Bon Pastor >
   
Onze de Setembre
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 932  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Onze de Setembre de les línies L9 i L10 del metro de Barcelona va inaugurar-se el juny de 2010, amb l'entrada en servei del tram de Bon Pastor a La Sagrera. L'estació es situa al terme municipal de Barcelona, a la confluència de la Rambla Onze de Setembre amb el carrer Virgili. Dóna servei al barri de Sant Andreu, al Poliesportiu Municipal de Sant Andreu, i a les escoles Turó Blau, Pegaso i Can Fabra, a l'Institut Príncep de Viana i a l'Escola d'Arts i Disseny de la Llotja. També dóna servei a la biblioteca La Sagrera-Marina Clotet, al casal de barri Can Portabella, al Parc de la Pegaso, al conjunt d'equipaments de la Fabra i Coats, al centre cultural de Can Fabra, a l'Eix Comercial de Sant Andreu i a la zona comercial d'Onze de Setembre. L'estació és del tipus característic de la L9 amb un pou de 31 metres de profunditat i 30 metres de diàmetre. S'estructura en tres nivells: el vestíbul superior, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul superior disposa d'un únic accés a la Rambla Onze de Setembre cantonada amb el carrer Virgli, amb escala mecànica en dos trams, escales fixes i ascensor. El vestíbul disposa del centre de control de l'estació, les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés, entre d'altres dependències. El pou baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha un conjunt de dues escales mecàniques de baixada i dues de pujada que amb 3 trams enllacen el vestíbul superior amb l'andana i via superior (direcció Aeroport i Zona Franca) en primer lloc i l'andana i via inferior (direcció Can Zam i Gorg) posteriorment (amb un tram més d'escales mecàniques). Hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen també el vestíbul amb l'andana superior i inferior. El pou disposa de dos conjunts d'escales fixes que només es poden utilitzar en cas d'emergència. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 101 metres i una amplada de 3,80. De manera comuna en totes les estacions de la L9 es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Tomàs Morató, on predominen els tons grisos i blancs amb materials com la ceràmica i el vidre retroil·luminat en els revestiments. L'estació incorpora una obra artística d'Àlex Ollé i Alfons Flores, que es tracta d'un mural amb diferents intensitats de fronts de llum que representen els diferents estats d'ànim.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Nova plaça a la part exterior del pou de l'estació Onze de Setembre (juny 2010) El pou es prolonga a la superfície amb el vidre retroil·luminat que caracteritza l'interior (juny 2010) Boca d'accés a l'estació d'Onze de Setembre des del carrer (juny 2010) Llarg tram d'enllaç entre el nivell vestíbul i el nivell carrer amb escalinata i escales mecàniques en dos trams (juny 2010)

Vestíbul de l'estació amb les barreres tarifàries de control d'accés (juny 2010) Màquines autoexpenedores de títols de transport (juny 2010) Una altra vista de l'ampli vestíbul un cop passada la línia de peatge (juny 2010) Centre de control de l'estació (juny 2010)

Accés del vestíbul fins al pou (juny 2010) Des del pou de l'estació, enllaç amb el vestíbul adjacent (juny 2010) Escala mecànica i ascensor per a PMR (juny 2010) Una altra vista de l'ascensor per a PMR i conjunts d'escales mecàniques per baixar al nivell de les vies (juny 2010)

Replà entre el primer i el segon tram d'escales mecàniques (juny 2010) Detall del mural que representa els estats d'ànim des del replà primer (juny 2010) Replà entre el segon i el tercer tram d'escales mecàniques (juny 2010) Arribada de les escales mecàniques al nivell de l'andana superior (juny 2010)

L'ascensor i escales mecàniques són els dos únics sistemes per baixar (juny 2010) Una altra vista de l'ascensor i el mural retroil·luminat on predomina el verd (juny 2010) Vista del pou i els ascensors, amb els balcons que es creen per fer els trams d'escales mecàniques (juny 2010) Enllaç entre el pou i l'andana superior, per on circulen els trens cap a La Sagrera (juny 2010)

Unitat 9000 de la L10 procedent de Gorg i destinació La Sagrera fent una breu parada a Onze de Setembre (juny 2010) La via sortint d'Onze de Setembre cap a La Sagrera (juny 2010) Andana del semitúnel superior des de l'extrem costat Bon Pastor (juny 2010) Vista parcial de l'andana superior, amb el suport isoquiàtic (juny 2010)

Quart tram d'escales mecàniques per baixar a l'andana inferior (juny 2010) Ascensor, escales mecàniques i accés a l'andana inferior (juny 2010) Entrada a l'andana direcció Can Zam i Gorg (juny 2010) El proper comboi que circularà serà de la L9 amb destinació Can Zam (juny 2010)

Unitat 9000 aturada a Onze de Setembre en un servei a la L9 de La Sagrera a Can Zam (juny 2010) A vegades la tecnologia falla, com en aquesta porta d'andana fora de servei (juny 2010) Sortida de l'estació d'Onze de Setembre pel semitúnel inferior cap a Bon Pastor (juny 2010) Una altra vista de l'andana inferior de l'estació des del costat La Sagrera (juny 2010)

direcció La Sagrera Índex línia L9 nord Índex línia L10 nord direcció Can Zam/Gorg
< La Sagrera Bon Pastor >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional