Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L3
Horaris dels trens de Catalunya
el metro de Barcelona
 
 
Estacions Longitud Operació Temps de viatge Trens h.punta Interval h.punta Vel.comercial Ample de via Alimentació Trens
26 17,8 km Manual ATO 30' 26 3' 24" 26,20 km/h 1435 mm Catenària rígida UT 2000, 3000, 5000 i 7000
 

 HISTÒRIA
La línia L3 del Metro de Barcelona és la més antiga de la xarxa del Ferrocarril Metropolità de Barcelona. El primer tram de la línia de la companyia Gran Metropolità de Barcelona, SA (GMB) es va inaugurar el 30 de desembre de 1924 entre les estacions de Catalunya i Lesseps. El 1925 es va posar en servei l'estació de Fontana i el tram entre Catalunya i Liceu. El 19 de desembre de 1926 va obrir-se el tram entre Aragó (actual Passeig de Gràcia) i Jaume I (actualment a L4), passant a formar una línia en "Y". El 1946 s'inaugurava la nova estació "Fernando" ubicada just al costat de l'estació de Liceu. L'any 1961 es va municipalitzar la línia amb la fusió entre les companyies del Gran Metropolità de Barcelona i Ferrocarril Metropolità de Barcelona (actual L1), passant a ser conegut el traçat del GMB com a línia III. El març de 1968 tanca l'estació "Fernando" pel perllongament de la línia fins a Drassanes, que es va inaugurar el desembre del mateix any. El juny de 1970 s'estrenava el tram fins a Paral·lel. El 4 d'abril de 1973 es tancava el ramal entre Passeig de Gràcia i Correus per integar-lo a la nova línia IV. El gener de 1975 s'inaugurava la secció entre Zona Universitària i Sants Estació, que passaria a denominar-se línia III-B. El 15 de juliol de 1976 es completava el tram entre Sants Estació i Paral·lel, tot i que calia seguir fent transbordament a Paral·lel, ja que la línia III-B funcionava amb alimentació per tercer carril i la línia III per catenària. El 1980 la línia s'integrava al Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) i el 1982 la línia III passava a denominar-se L3 amb el color verd. El juny de 1982 les línies III i III-B van passar a operar de manera unificada amb alimentació per tercer carril. El 6 de novembre de 1985 va entrar en servei el tram entre Lesseps i Montbau. El 1991 s'obria el nou dipòsit de Sant Genís, clausurant abans la històrica i singular cotxera de Lesseps. Entre 1997 i 1998 es va substituir l'alimentació per tercer carril a catenària rígida. El 21 de setembre de 2001 es perllongava la línia entre Montbau i Canyelles i el 4 d'octubre de 2008 entre Canyelles i Trinitat Nova.
La línia L3 està previst prolongar-la en un futur cap a Sant Feliu de Llobregat, passant per Sant Just Desvern i Sant Joan Despí. També hi ha estudis per prolongar-la per l'altre extrem entre Trinitat Nova i Trinitat Vella.
El parc de material que ha circulat per la línia L3 el van formar inicialment els trens de la sèrie 300 entre els anys 1924 i 1988, així com trens de la sèrie 1000 i 1100 entre 1975 i 1988. El 1986 va entrar en servei la primera de les 18 unitats de la sèrie 3000, reforçant-se el servei posteriorment també amb 6 unitats de de la sèrie 2000 i a partir de 2005 també fins a 6 unitats de la sèrie 5000. El març de 2023 s'estrenava la primera unitat de la sèrie 7000, del lot de 26 trens que ha de substituir la totalitat de les unitats de les sèries 3000 i 2000 per la presència d'amiant.
 DESCRIPCIÓ I TRAÇAT
La línia L3 descriu un traçat en "V" i s'inicia a l'estació de Zona Universitària, on hi ha una cua de maniobres al costat oest amb una via. El primer tram de la L3 va recte per sota de l'avinguda Diagonal fins a Maria Cristina. A continuació el traçat gira cap a mar pel carrer de Joan Güell per posteriorment fer una "S" per l'avinguda Madrid, on hi ha l'estació Plaça del Centre, i seguint pel carrer Numància fins a Sants Estació. La L3 passa per sota de la línia L5 i segueix pel carrer Tarragona, arribant a la plaça d'Espanya passant per sota la L1. La L3 enfila l'avinguda del Paral·lel, amb les estacions de Poble Sec i Paral·lel, on enllaça al mateix nivell amb les vies de la L2. El recorregut de la L3 arriba gairebé fins al mar, girant pel carrer del Portal de Santa Madrona on  hi ha l'estació de Drassanes. Les vies giren 90 graus per dirigir-se ara cap a muntanya i pujar per la Rambla cap al Liceu i endintsant-se en el recorregut més antic cap a la plaça de Catalunya. La línia L3 passa sota les vies de la L1 i de la xarxa de via ampla, amb un tram amb cadascuna de les dues vies a diferent nivell ja que en aquest tram hi havia l'enllaç amb salt de moltó amb l'antic ramal cap a Jaume I i Correus, del qual en resta una via de connexió amb la L4 per la via 2 (inferior). La línia L3 segueix pel passeig de Gràcia, passant per sobre les vies de la L2, per sota les vies de la xarxa de via ampla i posteriorment a Diagonal passa per sobre de les vies de la línia L5. El traçat continua pel carrer Gran de Gràcia fins a la plaça Lesseps, per seguir per l'avinguda de Vallcarca i posteriorment el passeig de la Vall d'Hebron. En aquest entorn hi ha el dipòsit i tallers de la línia L3, les cotxeres de Sant Genís, amb una via d'accés entre les estacions de Penitents i Vall d'Hebron per una banda i una altra via d'accés entre les estacions de Vall d'Hebron i Montbau. La línia L3 segueix de Montbau cap a Mundet, dirigint-se ara cap al passeig de Valldaura i posteriorment per la banda nord de la Via Favència fins a l'estació de Canyelles. El trajecte continua per sota del barri de Roquetes a major profunditat, finalitzant el recorregut a l'estació de Trinitat Nova, a un nivell inferior al de les vies de les línies L4 i L11.
La línia L3 és en doble via totalment soterrada i té les cotxeres i tallers a Sant Genís, a l'entorn de l'estació de Vall d'Hebron. A més, compta amb enllaços de servei amb la línia L5 a Sants Estació,  amb la línia L2 a Paral·lel i amb la línia L4 a l'entorn de Passeig de Gràcia.

Esquema de vies de la línia L3:
 


L1 Hospital de Bellvitge - Fondo L2 Paral·lel - Badalona Pompeu Fabra L4 Trinitat Nova - La Pau L5 Cornellà Centre - Vall d'Hebron L9 sud Aeroport T1 - Zona Universitària L9 nord La Sagrera - Can Zam L10 La Sagrera - Gorg L10 sud ZAL|Riu Vell - Collblanc L11 Trinitat Nova - Can Cuiàs
 Anar a inici metro de Barcelona
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional