Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Ferrocarril de Sóller > Tren de Sóller > Traçat > De Bunyola al Mirador des Pujol d'en Banya
Horaris dels trens de Catalunya
     
Tren Palma-Sóller. Traçat
Del Mirador d'en Banya a Sóller


Vista virtual del tram descens des del Mirador d'en Banya a Sóller (font: Google Earth)

El traçat entre el mirador des Pujol de'n Banya i Sóller comprèn una longitud de 5,2 km i es tracta d'un dels trams més espectaculars de la línia, ja que ha de baixar de la cota 165 del mirador a la cota 47 de l'estació de Sóller (118 metres de desnivell). Per realitzar el descens la línia fa forma de ferradura, circulant primerament cap al nord per fer mitja volta i baixar cap a Sóller circulant direcció sud. La sortida de la parada del mirador es fa passant pel túnel número 7, per seguir posteriorment vorejant la muntanya i passar pel túnel número 8. A la sortida d'aquest, hi ha el viaducte més destacat de la línia de ferrocarril, el de Mont-reals. Aquest viaducte també s'anomena dels cinc-ponts, pels cinc arcs que té, amb una longitud total de 52 metres. La línia segueix sinuosament cap al túnel número 9 i posteriorment s'endinsa al túnel dels Cinc-cents o Son Angelats. Aquest túnel és el segon més llarg de la línia, amb 530 metres. El túnel permet encaminar el gir de 180º que descriu el traçat a la volta d'en Girel, per seguir el descens cap a Sóller en sentit sud-est. La línia segueix vorejant novament la muntanya però cada cop a una cota més baixa i passa pels túnels número 11 i número 12. Ben aviat arriba al baixador de Can Tambora i seguidament s'endinsa al darrer túnel de la línia, el número 13. A la sortida la línia gira novament al nord uns 90º i circula entre els arbres fruiters dels afores de Sóller. La via salva dos torrents que baixen de la serra d'Alfàbia i finalment entra a la bonica estació de Sóller, que es situa a uns 45 metres sobre el nivell del mar.
Estacions del tram:Mirador des Pujol d'en Banya | Can Tambora | Sóller

Fotos del traçat
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Vista del tren encapçalat per l'automotor número 3 a la parada del mirador (agost 2012) Automotor número 2 sortint del túnel existent al costat Sóller (agost 2012) Sortida del túnel número 7 (agost 2012) Bonic pont sobre la línia (agost 2012)

Entrada al túnel 8 (agost 2012) El bonic viaducte de Mont-reals o dels "cinc-ponts" (agost 2012) Tren passant per sobre el viaducte més famós de la línia de Sóller (agost 2012) El túnel número 9 (agost 2012)

El tren passa pel costat de la finca de Mont-reals en un magnífic entorn (agost 2012) Entrada al túnel dels "Cinc-cents", el segon més llarg del ferrocarril de Sóller (agost 2012) Boca nord del túnel dels "Cinc-cents" (agost 2012) El traçat segueix descendint cap a Sóller però ara en sentit sud-oest, un cop ha girat 180º respecte la trajectòria que duia des del Mirador (agost 2012)

Túnel número 11 (agost 2012) Túnel número 12 (agost 2012) La serra d'Alfàbia es configura com el bonic teló de fons de tot el traçat fins a Sóller (agost 2012) Pas a nivell sense barreres  i alguns habitatges dels afores de Sóller (agost 2012)

Darrer tram de descens des del canvi de rasant del túnel Major (agost 2012) El baixador de Can Tambora, al qual segueix el darrer túnel de la línia, el número 13 (agost 2012) Boca costat Sóller del túnel 13. Es pot observar la via renovada sobre llosa de formigó (agost 2012) Pas a la zona de la Font de S'Olla (agost 2012)

La línia circula els darrers metres entre els tarongers de Sóller  (agost 2012) Tram de corba ja molt a prop de l'estació de Sóller (agost 2012)   Aquest pont metàl·lic sobre el torrent de Sa Coma marca l'entrada a l'estació de Sóller. La primera agulla enllaça amb la zona de la cotxera del tramvia del Port (agost 2012) L'automotor número 2 llest a Sóller per fer el servei de les 14.10 a Palma, mentre els automotors 4 i 3 descansen al dipòsit (agost 2012)

direcció Palma
< De Bunyola al Mirador des Pujol d'en Banya
Retorn a traçat tren de Sóller
 
 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional