Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Estacions > Peu del Funicular
Horaris dels trens de Catalunya
codi estació: 614
Màquines de venda automàtica de bitllets Estació videovigilada Estació parcialment adaptada a PMR Ascensors Aparcament de bicicletes
pròxims trens | horaris: lectius / no lectius
zona tarifària 1
FGC. Estació Vallvidrera Inferior Funicular de Vallvidrera


Mostra FGC Barcelona-Vallès en un mapa més gran
L'estació de Peu del Funicular es situa al PK 2,1 de la línia Sarrià-Les Planes. Els primers combois ferroviaris que van arribar-hi van fer-ho el 1906, moment en què es va inaugurar el funicular de Vallvidrera i que originàriament era el final de la línia del tramvia de la muntanya de Vallvidrera construïda pel Tren de Sarrià, que pujava des de l'estació de Les Tres Torres pel carrer Anglí per un recorregut de 2 km, tot i que uns mesos abans ja hi arribava la línia de la Companyia General de Tramvies des de la plaça de Sarrià. Quan es va posar en servei la nova línia de ferrocarril el tramvia va quedar limitat al carrer Granados. El 1916 es posava en servei la nova estació del Peu del Funicular construïda pels Ferrocarrils de Catalunya, a una cota inferior per trobar-se just a la boca sud del túnel de Collserola de la línia Sarrià-Les Planes. L'estació disposa de les dues vies generals amb andanes laterals de 60 metres de longitud cobertes en bona part per la volta subterrània del túnel. Aquesta escassa llargària fa que els trens de quatre cotxes (unitats 112) no capiguen a l'estació, quedant el primer cotxe costat Vallès a l'interior del túnel i sense obrir portes. A més, el cotxe costat Barcelona queda en un tram d'andana molt estret, del qual es pot baixar del tren però no pujar-hi ja que unes portes impedeixen el pas a aquesta porció d'andana. L'estació disposa d'un vestíbul superior, amb accés des de l'avinguda de Vallvidrera amb les màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries. L'enllaç amb les andanes es fa mitjançant una escalinata a cadascuna d'elles i a la via 1 també amb un ascensor. Des del nivell del vestíbul es pot accedir a l'estació inferior del funicular de Vallvidrera (Vallvidrera Inferior), situada a una cota més alta, a través d'una escalinata i del mateix ascensor que puja des de l'andana de la via 1. L'estació està previst que es remodeli per prolongar-ne les andanes i adaptar-la totalment a PMR, si bé aquesta actuació encara no té data d'execució.

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Peu del Funicular i aparcament de bicicletes (octubre 2010) Una gran marquesina acull el vestíbul de l'estació (octubre 2010) Màquines de venda de bitllets i barreres tarifàries al fons (octubre 2010) Vista del vestíbul un cop passada la línia de peatge (octubre 2010)

Passadís d'accés a l'andana de la via 2 (octubre 2010) Vista dels diferents nivells de l'estació: a l'inferior els trens, a l'intermig el vestíbul i al superior el funicular de Vallvidrera (octubre 2010) Parada de l'ascensor de l'andana de la via 1 al nivell vestíbul abans de seguir pujant fins al funicular (octubre 2010) Portes que protegeixen el tram d'andana estret perquè la gent no hi esperi el tren (octubre 2010)

Sortint cap a Sabadell Rambla (octubre 2010) Ascensor, escala de sortida i portes de tancament de l'andana estreta de la via 1 (octubre 2010) La 112.22 sortint de Peu del Funicular direcció Sant Cugat (octubre 2010) La 112.01 a la via 2 a punt de seguir el seu itinerari cap a Barcelona (octubre 2010)

Un tren s'aproxima a l'estació pel túnel de Collserola (octubre 2010) Tram d'andana estret de la via 2 (octubre 2010) Boca sud del túnel de Collserola o número 4, amb els monitors per veure l'andana als trens de quatre cotxes que queden dins el túnel (octubre 2010) La 112.08 remunta els darrers metres del fort ascens des de Sarrià (octubre 2010)

Andana de la via 1 (octubre 2010) Tren entrant a l'estació procedent de Sabadell Rambla (octubre 2010) El quart cotxe de les 112 queda fora de l'andana i dins el túnel (octubre 2010) Sortint cap a Sarrià (octubre 2010)

Banc protegit amb una mampara de vidre pels corrents d'aire que es produeixen al túnel (octubre 2010) Petita passarel·la per poder arribar al quart cotxe d'una 112 que queda dins del túnel (octubre 2010) Tren de la línia S1 que va a Terrassa arribant a Peu del Funicular (octubre 2010) Marquesina que acull el vestíbul de l'estació (novembre 2009)

Barreres tarifàries de control d'accés. Peu del Funicular va ser de les darreres estacions de la línia a tancar tarifàriament les instal·lacions (novembre 2009) Tren llançadora Baixador de Vallvidrera-Pl.Catalunya circulant excepcionalment cap a Barcelona per la via 1 per tall de la línia a Les Planes (novembre 2009) Un tren de la línia S2 s'acosta a Peu del Funicular des de Sarrià (octubre 2006) Unitat 112 arribant a Peu del Funicular pel túnel de Collserola (febrer 2006)

Una 112 parant, deixant el primer cotxe dins el túnel (febrer 2005) Creuament d'una unitat 112 i una unitat 111 a Peu del Funicular (febrer 2005) Tren de la línia S2 sortint cap a Sabadell (febrer 2005) Rombe característic amb el nom de l'estació (febrer 2005)

Vestíbul amb màquines automàtiques de venda de bitllets, a la nit (febrer 2005) Pel túnel número 4 sota la serra de Collserola s'acosta un tren (febrer 2005) Tren parat a l'estació de Peu del Funicular... (febrer 2005) ... i el mateix tren ara ja en moviment (febrer 2005)

Imatge fugaç d'una 111 fent un servei S5, sense parada a l'estació (febrer 2005) Vista del tram amb andana estreta des de l'andana de la via 1 (febrer 2005) L'accés per a viatgers de l'estació de Peu del Funicular (juny 2004) Tram d'andana estret amb una 112 (juny 2004)

Vista de l'estació de Peu del Funicular (juny 2004) Tren de la línia S2 entrant a Peu del Funicular amb destinació Sabadell (juny 2004) L'estació és tan justa que només es pot accedir a dos dels quatre cotxes d'una 112. Un queda al túnel i l'altre a l'andana estreta (juny 2004) La 112.03 sortint cap a Barcelona, entre grans contrastos de lluminositat (juny 2004)

 A Barcelona
 Sarrià 
A Sant Cugat/Terrassa/Sabadell
Baixador de Vallvidrera
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional