Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona > Barcelona Plaça de Catalunya
Horaris dels trens de Catalunya
  XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona  
codi estació: 78805
     
     
 
Venda automàtica de bitllets Taquilla de bitllets Informació Lavabos Zona videovigilada Estació adaptada a PMR Ascensors Prohibit fumar
propers trens
Bus Bicing
 
correspondència: Metro de Barcelona L1 Hospital de Bellvitge - Fondo L3 Zona Universitària - Trinitat Nova  
 
Esquema de vies de l'estació de Barcelona Plaça de Catalunya [ampliar]




L’estació de Barcelona Plaça Catalunya (PK 367,1 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) està situada al subsòl del nord d'aquesta emblemàtica plaça, al barri de la Dreta de l’Eixample i del municipi de Barcelona, a la comarca del Barcelonès. L’estació discorre des de la plaça Universitat fins al Passeig de Gràcia per la Ronda Universitat i la pròpia plaça de Catalunya. Va entrar en funcionament l'1 de juliol de 1932 com a prolongació de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte” fins al centre de la ciutat de les línies de Puigcerdà i Manresa que finalitzaven a l'Estació del Nord (al costat de l'estació actual d'Arc de Triomf). L’estació de Plaça Catalunya des de l’inici va ser compartida amb el Metro Transversal (actual L1), que va modificar totalment l’estació original de metro que s’havia posat en servei el 1926 sota la Ronda Universitat, entre rambla Catalunya i Balmes. L’estació tenia la disposició de dues vies de ferrocarril amb andana central i una via del metro a cada costat, amb andanes laterals a aquestes. No hi havia cap mur de separació entre metro i ferrocarril, amb dos vestíbuls comuns independents, situats als extrems de les andanes de metro, a la cruïlla de passeig de Gràcia i de rambla Catalunya, aproximadament. Així, hi havia molta part de l’estació sense el nivell intermedi que ocupa el gran vestíbul actual. El 1941 l’estació es va integrar a RENFE. L’1 de juny de 1977 es prolongava la línia entre Plaça Catalunya i Barcelona Sants, allargant l’andana i creant un nou accés a l’estació de ferrocarril des del vestíbul de l’estació de metro Universitat. El 1983 es van fer obres per remodelar-la totalment, donat que amenaçava ruïna, al haver estat construïda amb materials de mala qualitat. Les deficiències van ser detectades durant unes obres de ventilació de Renfe, comprovant que les armadures del mur estaven en un notable estat de corrosió, havent d'enderrocar la llosa que cobria l'estació i substituir-la. En aquell moment també es va crear un gran vestíbul únic ajuntant els dos que existien fins aleshores. El 1992 es va remodelar de nou tota l’estació de Plaça Catalunya, que des d’aleshores no ha sofert pràcticament canvis. El 2005 l’estació va passar a dependre d’adif.
L'estació de Plaça Catalunya actual disposa de dos nivells, el superior que acull un gran vestíbul i l'inferior per on circulen els trens. El nivell superior disposa de cinc accessos des del carrer: els accessos per Ronda Universitat i per Passeig de Gràcia tenen escales fixes, una de mecànica i un ascensor; l’accés per Ronda Sant Pere té escales fixes i una de mecànica; els accessos per Rambla Catalunya i pel centre de la Plaça Catalunya tenen escales fixes. Tots els accessos conflueixen en el gran vestíbul que es troba al costat muntanya de la plaça Catalunya, entre la Rambla de Catalunya i el Passeig de Gràcia. En aquest nivell hi ha les taquilles, centre d'atenció al client, màquines de venda de bitllets, barreres tarifàries de control d’entrada i sortida, així com diversos establiments comercials. A més, també es pot accedir a la L1 del metro des de qualsevol dels seus dos extrems. Els trens circulen pel nivell inferior format per dues vies i una llarga andana central que serpenteja per allunyar-se de les façanes de les edificacions de la plaça i per sota la Ronda Universitat arriba fins a la plaça Universitat. L’andana disposa de bancs, intèrfons de comunicació amb la taquilla i el Centre de Gestió de Rodalies, pantalles informatives i teleindicadors de destinació dels trens. Els combois de la L1 del metro també circulen per aquest nivell amb una via a cada costat de l'estació de la xarxa de via ampla separades parcialment per un mur amb finestres. L'enllaç entre les andanes i el vestíbul es realitza a través de dues escales fixes, quatre escales mecàniques i dos ascensors. Completa l'estació una sortida d'emergència a l'extrem de l'andana pel costat Sants que dóna al vestíbul de l'estació Universitat del metro.
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació pel xamfrà de Ronda Universitat amb plaça Catalunya (juliol 2019) Una altra vista de l'accés a l'estació, format per un ascensor, una escala mecànica i escales fixes (juliol 2019) Detall de l'accés a l'estació de Plaça de Catalunya, que comparteix accessos amb el metro línies L1 i L3 (juliol 2019) Accés pel Centre de la Plaça de Catalunya a l'estació (juliol 2019)

Accés a Plaça de Catalunya per Ronda Sant Pere amb Plaça Catalunya, just davant del Corte Inglés (juliol 2019) Entrada a Plaça de Catalunya des del passeig de Gràcia amb un bus de la línia 24 de TMB al costat(juliol 2019) Una altra vista de l'accés des de passeig de Gràcia amb plaça Catalunya (juliol 2019) Accés al vestíbul de l'estació per la vorera muntanya de Plaça de Catalunya, en un punt molt proper al passeig de Gràcia (juliol 2019)

Entrada a l'estació per Rambla de Catalunya amb Plaça de Catalunya, format per una escala fixa (gener 2019) Rètols de benvinguda tant de Rodalies de Catalunya com del metro a l'accés des de rambla de Catalunya (març 2019) Nivell vestíbul de l'accés des de Rambla de Catalunya (juliol 2019) Zona de connexió amb el metro des de l'ampli vestíbul de l'estació (juliol 2019)

Nivell vestíbul de l'accés de la Ronda Universitat (juliol 2019) Vista general del vestíbul des del costat Rambla Catalunya/Ronda Universitat (maig 2019) Una altra vista del vestíbul amb el característic rellotge (juliol 2019) Banda muntanya del vestíbul des del costat Rambla Catalunya/Ronda Universitat (maig 2019)

Banda mar del vestíbul des del costat Rambla Catalunya/Ronda Universitat, que agrupa la taquilla, màquines de venda de bitllets i atenció al client (abril 2019) Vista de les màquines automàtiques de venda de bitllets i les barreres tarifàries de control d'entrada (març 2019) Banda mar del vestíbul des del costat Ronda Sant Pere/Passeig de Gràcia (maig 2019) Sortida al centre de la plaça de Catalunya (maig 2019)

Vestíbul àmbit Ronda Sant Pere/Passeig de Gràcia (juny 2019) El vestíbul costat Ronda Sant Pere/Passeig de Gràcia també dóna accés al metro línies L1 i L3 (juny 2019) Vista general del vestíbul des del passadís de l'accés a la ronda Sant Pere (juny 2019) Banda muntanya del vestíbul amb l'ascensor que puja fins a Passeig de Gràcia/Plaça de Catalunya (maig 2019)

Per la banda muntanya es concentren les barreres tarifàries de control de sortida i també hi ha una barrera per a PMR (maig 2019) L'estació també disposa d'una màquina de recollida de paqueteria de correus "City Paq" (juny 2019) Una altra vista de les barreres tarifàries de control de sortida (maig 2019) Vista de l'illa existent dintre de la línia de peatge de l'estació (maig 2019)

Vista de l'interior de la línia de peatge, amb els accessos a l'andana central de l'estació (abril 2019) Una altra vista del vestíbul, amb les obertures que donen sobre l'andana central (juny 2019) Parell d'escales mecàniques per enllaçar amb l'andana des del vestíbul (abril 2019) Teleindicador de properes circulacions per l'estació barcelonina (juliol 2019)

Escales fixes per baixar a l'andana, on sovint la gent s'asseu per esperar el tren (abril 2019) Civia 465-245 a la via 1 de Barcelona Plaça Catalunya amb un R4 de Martorell a Terrassa (juliol 2019) Doble composició d'unitats sèrie 447 fent un R1 de l'Hospitalet a Calella (juliol 2019) Vista de la via 1 de Plaça Catalunya i el seu serpenteig, juntament amb una unitat sèrie 6000 de la línia L1 del metro de Barcelona (juliol 2019)

Unitat 447-032, adaptada a persones amb mobilitat reduïda, fent un servei R3 de Vic a l'Hospitalet de Llobregat (juliol 2019) Prolongació de l'andana central cap a la plaça Universitat, utilitzada actualment com a sortida d'emergència (juliol 2019) Civia 465-243 amb un R1 a Arenys de Mar i unitat 4000 de TMB amb un servei de metro de la L1 fins a Clot, pel tall de la línia a Fondo (juliol 2019) Civia 465-246 cobrint un tren de la línia R1 a Calella fent parada a la via 1 de Barcelona Plaça de Catalunya (juliol 2019)

446 accessible sortint de Plaça Catalunya cap a Sants (juliol 2019) Indicador de destinació dels trens per la via 2 i andana del metro de la línia L1 darrera de l'obertura (juliol 2019) Encreuament d'unitats sèrie 4000 del metro entre Catalunya i Universitat vistes des de l'andana central de l'estació de Rodalies de Plaça Catalunya (juliol 2019) Unitat de Rodalies de Catalunya Civia 465-222 amb un tren R1 a Arenys de Mar (juliol 2019)

Unitat 447-138 a la via 2 de Plaça Catalunya amb un R1 a Molins de Rei (juliol 2019) Senyalització de limitació a 10 km/h al pont sobre la línia L3 del metro a la sortida de l'estació per a trens amb locomotora i les unitats de dos pisos sèrie 450 i 451 de renfe (juliol 2019) Tren de la sèrie 447 amb un R4 de Vilafranca del Penedès a Manresa entrant a Plaça Catalunya per via 1 (juliol 2019) Pantalla de propera estació Pl.Catalunya a bord d'un tren Civia amb destinació Mataró (juny 2019)

Rodalies amb destinació Mataró via 1 (juny 2019) L'estació de Plaça Catalunya per una finestra des de l'andana de la línia L1 del metro (juny 2019) Extrem de l'andana utilitzat pel costat Sants, amb un tren de la línia L1 circulant direcció Fondo (maig 2019) Una unitat del metro de Barcelona avança la composició d'unitats sèrie 447 que cobreixen un servei de la línia R4 a Sant Vicenç de Calders per Vilafranca del Penedès (maig 2019)

Civia 465 amb un R1 a Arenys de Mar a la via 1 de Barcelona Plaça de Catalunya (maig 2019) Rodalies de la línia R3 a la via 2 amb un tren a Sants i l'Hospitalet (maig 2019) Parell d'ascensors que comuniquen l'andana central de Pl.Catalunya amb el vestíbul (abril 2019) Viatgers esperant el tren a l'andana central (abril 2019)

Una altra vista de l'andana de l'estació de Plaça de Catalunya (abril 2019) Unitat 447-098 a la via 1 amb un tren de la línia R4 a Manresa (abril 2019) Tren entrant per la via 2 (abril 2019) Escales mecàniques entre andana i vestíbul i unitat 447 a la via 2 (abril 2019)

Rodalies entrant a Plaça Catalunya pel costat Arc de Triomf (abril 2019) Civia 465-231 fent un tren de la línia R1 a Arenys de Mar (abril 2019) Escales mecàniques entre andana i vestíbul (abril 2019) Viatgers pujant a la unitat sèrie 447 amb destinació Calella (març 2019)

Senyalètica de l'estació de Plaça de Catalunya adaptada al model Rodalies de Catalunya (març 2019) Totes les destinacions possibles per la via 1, línia per línia (març 2019) Totes les destinacions possibles per la via 1, línia per línia (març 2019) Civia sortint cap a Arc de Triomf, Clot-Aragó, Badalona, Mataró i Arenys de Mar (març 2019)

Escales de baixada entre vestíbul i andana (març 2019) Extrem de l'andana de Plaça de Catalunya, costat Arc de Triomf (març 2019) Vista de l'andana central i la característica corba juntament amb el metro (març 2019) Destinacions dels trens per la via 1 (març 2019)

Unitat 447-123 amb el tren semidirecte de la línia R3 a Puigcerdà fent parada a la via 1 de Barcelona Pl.Catalunya (març 2019) Tren entrant a Plaça de Catalunya per la via 2 (març 2019) Detall de la senyalètica per a la via 1 (març 2019) Civia 465 amb un R1 a Molins de Rei (gener 2019)

Unitat Civia 465-255 estacionada a la via 2 de Plaça de Catalunya amb un R1 d'Arenys de Mar a Molins de Rei (gener 2019) Encreuament d'unitats sèrie 447 de Rodalies de Catalunya a Barcelona Plaça de Catalunya (gener 2019) Sinuosa andana de la via 1 (gener 2019) Tren de la línia R4 amb destinació Manresa entrant a Plaça de Catalunya (gener 2019)

+ fotos de l'estació de Plaça de Catalunya: fotos 2004-2018

direcció Barcelona Sants
Barcelona Sants
Índex línia XC15
direcció Montcada Bifurcació/Barcelona Sagrera
Arc de Triomf
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional