Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > Urquinaona
Horaris dels trens de Catalunya
< Catalunya Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Arc de Triomf >
Urquinaona
Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 127  
 
   


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Urquinaona de la línia L1 del metro de Barcelona va entrar en servei l’1 de juliol de 1932 amb l’obertura del tram del Metro Transversal entre Catalunya i Arc de Triomf. El 1973 es construïa el passadís d’enllaç amb l’estació Urquinaona de la línia 4 del metro. El 1982 la línia I passava a ser la L1. El 1992 es modificava la decoració original de les andanes de l’estació a plafons de resina sintètica.
L’estació actual Urquinaona de l’L1 se situa sota la ronda de Sant Pere, entre els carrers Roger de Llúria i Bruc, i té dos nivells. El nivell superior té dos vestíbuls ubicats al costat oest. El del costat muntanya té un accés amb escales fixes des de la plaça Urquinaona i el del costat mar té un accés amb escales fixes des del carrer Trafalgar. Cadascun dels vestíbuls disposa de màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries de control d’accés. Des del vestíbul amb accés pel carrer Trafalgar en surt el passadís d’enllaç de 97 metres de longitud amb l’estació Urquinaona de la línia L4 del metro. Al costat est hi ha un vestíbul amb accés per la ronda Sant Pere amb carrer del Bruc mitjançant escales fixes i que a l’exterior encara conserva l'aspecte de 1932, amb una balustrada senyorial i el rètol de Metro en ferro forjat. Aquest vestíbul disposa de màquines de venda de bitllets i barreres tarifàries de control d’accés. Els trens circulen pel nivell inferior, format per dues naus independents ja que entre elles s’hi situa el túnel de la xarxa de via ampla. Cadascuna de les dues vies del metro té les andanes a la part exterior i tenen una longitud de 100 metres.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació Urquinaona de la L1 per Trafalgar (març 2020) Accés a l'estació d'Urquinaona per Bruc - Ronda Sant Pere (març 2020) Una altra vista de l'accés a Urquinaona L1 per Bruc, que conserva l'aspecte de 1932. Disposa d'una balustrada senyorial i el rètol de Metro en ferro forjat (març 2020) Màquines de venda de bitllets al vestíbul amb accés pel carrer del Bruc (març 2020)

Portes de sortida al vestíbul de Bruc de l'estació Urquinaona de la L1 del metro (març 2020) Plànol d'ubicació de les estacions Urquinaona del metro L1 i L4 (març 2020) Una altra vista del vestíbul d'accés, amb torniquets per al control d'entrada (març 2020) Pas superior que enllaça amb l'andana de la via 1 de la L1, sentit Fondo (març 2020)

Unitat 6000 amb el torn 109 estacionada a la via 2 d'Urquinaona amb un servei L1 cap a Hospital de Bellvitge (març 2020) Detall de les portes vermelles a la unitat sèrie 6000 (març 2020) Extrem de l'andana de la via 2, costat Arc de Triomf (març 2020) Detall de la senyalètica i del panell teleindicador de propers trens (març 2020)

Andana de la via 2, costat Catalunya. A l'extrem és on hi ha el passadís cap al vestíbul amb accés pel carrer Trafalgar i d'enllaç amb l'estació Urquinaona de la L4 (març 2020) Tren de la sèrie 4000 del Ferrocarril Metropolità de Barcelona entrant a Urquinaona amb un tren de la línia L1 a Hospital de Bellvitge (març 2020) Vestíbul amb accés des de la plaça Urquinaona (abril 2005) Cua d'una 4000 fent el servei 118 a Urquinaona direcció Fondo (abril 2005)

Curiós anunci a l'estació. Just per darrera la paret passen precisament els trens de renfe (abril 2005) Andana de la via 1 (abril 2005) Tren força ple amb les portes obertes a punt de sortir cap a Fondo (abril 2005) Passadís d'enllaç entre andanes i amb el vestíbul de Bruc/Rda.St.Pere (abril 2005)

Metro estacionat a la via 2 d'Urquinaona (abril 2005) Una altra vista de la mateixa unitat, la 4085 (abril 2005) En 1 minut i 56 segons arribaria el següent tren direcció Hospital de Bellvitge (abril 2005) Tren a la via 2 arrencant cap a Catalunya (abril 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Catalunya Arc de Triomf >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional