Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Alta velocitat > AV23.Línia Figueres-Perpinyà
Horaris dels trens de Catalunya
 
AV23.Línia Figueres-Perpinyà
Figueres-Vilafant - Perpinyà
 
         
   
 
Denominació oficial: Línia d'alta velocitat mixta internacional Figueres-Perpinyà | Origen AV23: Figueres-Vilafant | Final AV23: Perpinyà
Ample de via: 1.435 mm Longitud: 44,4 km (tram concessió LFP Perthus),
2,8 km (tram adif) i 4,3 km (tram SNCF Réseau)
Doble via: Figueres-Perpinyà Electrificació: 25 kV ca (1.500 V cc a entre El Soler i Perpinyà)
Estacions de viatgers: 2 en servei Base de manteniment: 1 Serveis: Viatgers i mercaderies (mixta) Obertura: 2.010
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació o un tram al mapa:
Figueres Vilafant | Figueres Vilafant a túnel del Pertús | Túnel del Pertús a Perpinyà | Perpinyà
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia AV23 forma part de la xarxa d'altes prestacions en ample internacional a Catalunya i enllaça Figueres i Perpinyà, unint el principat i la Catalunya nord i es tracta d'una línia interestatal d'enllaç entre la xarxa d'adif i la de SNCF Réseau. La línia AV23 s'inicia a l'estació de Figueres-Vilafant, per seguidament entrar al túnel de Llers de 1,7 km de longitud. A la sortida del túnel s'acaba el tram d'adif i s'inicia la concessió de LFP Perthus (fins a 2016 TP Ferro, que va construir i explotar la infraestructura de la línia inicialment). Es tracta d'un tram de 18,85 km fins al túnel del Pertús. En 1 km s'arriba a la base de manteniment de Llers, amb 3 vies d'apartador i 1 via morta. La línia segueix cap al nord pel corredor definit per l'AP-7 i la N-II i passa pel viaducte sobre el riu Muga, a Pont de Molins, de 650 metres de longitud i uns 50 metres d'alçada màxima. Més al nord el traçat passa pel viaducte del riu Ricardell, de 570 metres de llarg, a l'oest de Biure. El recorregut segueix i passa per dos túnels artificials (Hostal Nou i Puig Pedrell), dos viaductes (Torrent de Bosquerós i Riera del Gou) i arriba a la Jonquera. En aquest punt hi ha un punt de banalització, per passar d'una via a l'altra i seguidament dos viaductes per creuar el riu Llobregat d'Empordà. Després de 19 km des de Llers, s'arriba al túnel del Pertús, que salva els Pirineus. El túnel del Pertús consta de dos tubs de via única de 8,25 km de longitud i un diàmetre interior útil de 8,7 m. Els tubs estan comunicats, cada 200m, mitjançant 41 galeries de comunicació per a evacuació en situacions d'emergència i 4 galeries tècniques per a allotjar les instal·lacions del túnel. A la sortida del túnel, ja a la Catalunya nord, la línia passa sobre el riu Tec per un viaducte de 392 metres de longitud i pel costat de la via d'apartador de seguretat de Tessera. La via d'alta velocitat passa per sobre la línia de mercaderies d'Elna al Voló i arriba al salt de moltó per canviar el sentit de la marxa de la dreta a l'esquerra: la via sentit nord passa per sobre de l'altra via. El traçat discorre per la plana del Rosselló sense dificultats, amb un viaducte sobre l'autopista A-9 i un altre sobre el riu Reart. A l'alçada de Toluges les dues vies es separen i deixen el què algun dia seguirà cap a Montpellier en alta velocitat i giren cap a l'est per entroncar amb la línia convencional de Perpinyà a Vilafranca de Conflent a l'alçada de l'estació de mercaderies del Soler. Aquí també finalitza la concessió de LFP Perthus (17,26 km des del túnel del Pertús) i s'inicia la xarxa de la SNCF Réseau. El tram fins a Perpinyà és de doble via convencional en un tram de 4,3 km recte, que gira cap al nord a l'entrada de l'estació rossellonenca.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
 Viatgers AVE - TGV (renfe i SNCF en cooperació)
 Mercaderies Renfe mercaderies
L'explotació de la línia AV23 té dues tipologies de circulacions diferenciades: viatgers i mercaderies.
De viatgers hi circulen els trens internacionals AVE-TGV de renfe/SNCF en cooperació. Els serveis entre Barcelona, Toulouse i Lyon i els serveis entre Madrid, Barcelona i Marseille es cobreixen amb trens AVE de la sèrie 100F. Els serveis entre Barcelona i París són servits per trens TGV Dasye de 2 pisos. Entre Barcelona i Girona la velocitat màxima dels trens és de 255 km/h i entre Girona i Figueres de 290 km/h.
D'altra banda, hi circulen trens de mercaderies d'ample internacional (1.435 mm), que aprofiten els solcs que els deixen lliures els trens d'alta velocitat. Els trens de mercaderies (2013) enllacen el port de Barcelona (Morrot i Can Tunis) amb Lyon (Barcelyon), el port d'Anvers, Milà (Hupac) i Ludwigshafen (Kombiverkher). Per arribar fins a la secció internacional els trens de mercaderies utilitzen les línies convencionals Port-Can Tunis-El Papiol/ Castellbisbal-Mollet, equipades amb tercer carril. Els trens de mercaderies són remolcats per locomotores sèrie 252 d'ample UIC especialment adaptades per a aquests serveis.
 
 HISTÒRIA
La línia d'alta velocitat de Figueres a Perpinyà forma part de la línia que enllaça Barcelona amb França. El tram de Barcelona a França en ample internacional (UIC) ja va ser planificat els anys vuitanta per part de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L'any 1990 hi havia un projecte finalitzat i de fet aquell any la línia Sevilla- Madrid- Barcelona- frontera es va qualificar d'infraestructura d'interès comunitari. La Generalitat ja havia fet totes les reserves urbanístiques necessàries per al pas del tren.
El tram entre Figueres i Perpinyà es va construir amb el sistema de concessió, que es va atribuir el febrer de 2004 al consorci TP Ferro, que integra les empreses Eiffage (França) i ACS/Dragados (Espanya). L'agrupació s'encarregaria de la construcció de la línia, per un cost estimat de 1.100 milions d'euros, i de l'explotació per un període de 50 anys. La línia va rebre una subvenció pública de 540 milions d'euros per part de la UE, França i Espanya. El febrer de 2008 TP Ferro finalitzava totalment la construcció del seu tram, que finalitzava enmig del no res al terme municipal de Llers. Mancava el tram d'adif fins a l'estació de Figueres-Vilafant, que es va finalitzar i posar en servei el desembre de 2010. En aquella data començarien a circular els trens de mercaderies i dos trens TGV diaris entre París i Figueres-Vilafant. Donat el retard de les obres i de les poques circulacions pel tram de TP Ferro, inferiors a les previstes, la concessionària ha rebut indemnitzacions i compensacions. El desembre de 2013 finalment s'iniciaven les circulacions de trens directes entre Barcelona i França, que marquen l'inici d'un creixement del nombre de trens per aquest tram de línia. El 2016 TP Ferro es dissol i es crea la societat Línea Figueras Perpignan S.A. o LFP, una empresa binacional participada al 50% pels dos gestors d'infraestructures nacionals d'ambdós països: ADIF i SNCF Réseau.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa màxima (‰) 18
Radi mínim (m)  7.000
Peralt màxim (mm)  135
Velocitat màxima genèrica (km/h) Viatgers 300 | Mercaderies amb ERTMS-1 140, sense ERTMS-1 100 | Locomotores aïllades amb ERTMS-1 160, sense ERTMS-1 100
Velocitat mínima genèrica (km/h) Viatgers 120 | Mercaderies 80 | Locomotores aïllades 60 
Tipologia electrificació 25 kV ca
Longituds màximes trens (m) Viatgers 400
Mercaderies 750
Sistema de senyalització ERTMS Nivell 1
 
LINKS
Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org Grup de fotos flickr: http://www.flickr.com/groups/1960020@N20/pool/
 
Enllaç directe:
Línies de tren d'alta velocitat
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional