Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > Sant Andreu
Horaris dels trens de Catalunya
< Fabra i Puig Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Torras i Bages >
Sant Andreu
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada
codi estació: 135  
renfe  
   


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Sant Andreu de la línia L1 del metro de Barcelona va entrar en servei el 14 de març de 1968 amb la prolongació de la línia entre Fabra i Puig i Torras i Bages. Inicialment l’estació va rebre la denominació San Andrés. El 1982 l'estació passava a denominar-se Sant Andreu i la línia I passava a ser la L1. El febrer de 2007 s’instal·laven nous ascensors a l’estació per fer-la accessible. El 2010 es va remodelar integralment l’estació incloent la reconfiguració dels vestíbuls, renovació de paviment, graons, sostres i parets, així com il·luminació i senyalització informativa, adaptant les andanes i el vestíbul a persones amb mobilitat reduïda.
L’estació Sant Andreu actual està situada en corba al subsol del passeig Torras i Bages, entre la plaça Orfila i el carrer Joan Torras, i consta de dos nivells. El nivell superior disposa de dos vestíbuls, un a cada extrem de l’estació. El vestíbul del costat sud, principal, té un accés per la plaça Orfila mitjançant escales fixes i un ascensor. El vestíbul principal disposa de màquines de venda de bitllets, barreres tarifàries i el centre de control de l’estació, entre d’altres dependències. El vestíbul del costat nord, secundari, té un sol accés pel carrer Joan Torras mitjançant una escala fixa. El vestíbul secundari té màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries de control d’accés, a més d’altres dependències. Els trens circulen pel nivell inferior, format per dues vies i tres andanes de 95 metres de longitud. L’estació segueix la disposició denominada “Barcelona” que inicialment destinava l’andana central a l’entrada de viatgers i les laterals per a la sortida; actualment es poden usar les andanes indistintament. L’enllaç entre les andanes laterals i cadascun dels dos vestíbuls es fa a través d’escales fixes i una escala mecànica de pujada. L’andana central es comunica amb cada vestíbul mitjançant escales fixes i amb el vestíbul principal també amb un ascensor. Al nivell andanes destaca la intervenció a la volta de l’estació, amb el sostre com a protagonista, gràcies a un complex sistema de llums i projectors que la il·luminen creant diferents escenes i donant vida a un espai que l’usuari percep cada dia de manera diferent. La volta va quedar alliberada amb una estructura metàl·lica de gairebé 80 metres de longitud recolzada en només tres punts, que allotja a l’interior la senyalètica i el sistema de llums.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Sant Andreu pel carrer Joan Torras (abril 2019) Unitat 4045 amb el torn 111 fent un tren de la L1 cap a Fondo (abril 2019) Vista de l'andana central i un tren a la via 1 de Sant Andreu (abril 2019) Una altra vista de l'estació de Sant Andreu, amb dues vies i tres andanes (abril 2019)

Màquines de venda de bitllets del vestíbul costat Torras i Bages, amb accés al carrer Joan Torras (abril 2005) Tren sortint cap a Fondo vist des del vestíbul (abril 2005) L'enllaç entre les andanes laterals i els vestíbuls es fa mitjançant escalinates i escales mecàniques (abril 2005) Vista de l'estació. És del tipus Barcelona (dues vies, tres andanes) però amb una volta més àmplia i alta (abril 2005)

Un tren que va a Fondo entra a l'estació mentre un altre que va cap a Hospital de Bellvitge està parat (abril 2005) Accessos des del vestíbul oest, que té accés a la plaça Orfila (abril 2005) Andana central (abril 2005)  L'estació des de l'andana lateral de la via 1, costat oest (abril 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Fabra i Puig Torras i Bages >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional