Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L9 sud / L10 sud > Collblanc
Horaris dels trens de Catalunya
< Torrassa Línia L9 sud Metro de Barcelona: Aeroport T1 - Zona Universitària Línia L10 sud Metro de Barcelona: ZAL | Riu Vell - Collblanc Zona Universitària >
   
Collblanc
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 916  
Metro de Barcelona TMB L5 Cornellà Centre - Vall d'Hebron              


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Collblanc de la L9 del metro de Barcelona es va inaugurar el 12 de febrer de 2016, amb la posada en servei de la denominada L9 sud des de l'Aeroport T1 a Zona Universitària. Des del 8 de setembre de 2018 també és l'estació final de trajecte de la L10 sud. L'estació se situa al terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat, a la confluència entre la travessera de les Corts i la carretera de Collblanc. Dóna servei al barri de Collblanc de l'Hospitalet, al mercat de Collblanc, la biblioteca Josep Janés, a l'escola Pep Ventura i al CAP Collblanc. L'estació es troba al tram II de la línia 9 i és del tipus característic de la L9, amb un pou de 56 metres de profunditat i 31,6 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en tres nivells: el vestíbul superior, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul superior disposa d’una entrada per la carretera de Collblanc, cruïlla amb travessera de les Corts, amb escala fixa, dues escales mecàniques i un ascensor. En aquest accés s'hi situen les màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i les barreres tarifàries de control d'accés, a més de dependències tècniques. Passada la línia de peatge s'accedeix al pou circular, que a la vegada té connexió directa amb l'estació de la L5. El pou baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha un conjunt de dues escales mecàniques de baixada i dues de pujada que amb 5 trams enllacen el vestíbul superior amb l'andana i via superior en primer lloc i l'andana i via inferior posteriorment, amb un tram més d'escales mecàniques. Hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen també el vestíbul amb l'andana superior i inferior. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 108 metres. De manera comuna a totes les estacions de la L9, les andanes es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. Donat que inicialment hi ha via única entre Collblanc i Zona Universitària pel semitúnel inferior, ja que el superior s'usarà per a extracció de terres quan es reprenguin les obres del tram central, per l'andana inferior (via 1) hi circulen tant els trens de la L9 sud sentit Zona Universitària com sentit Aeroport T1, així com els trens de la L10 sud que procedeixen de Foc i tornen a iniciar trajecte immediatament cap a Foc. L'andana superior (via 2) només s'utilitza puntualment per a trens de reforç. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Manuel Ruisánchez Capelastegui, on destaquen els colors clars i la funcionalitat dels espais. Al pou circular es manté una part oberta que comunica els diferents replans de les escales, donant major sensació d'amplitud.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació des de la intersecció entre carretera de Collblanc i travessera de les Corts, que és comú per a la L5 i la L9 (febrer 2016) Accés a l'estació de Collblanc de metro (febrer 2016) Ampli accés, amb dues escales mecàniques i escala fixa (gener 2016) Una altra vista de l'accés a l'estació de Collblanc (gener 2016)

Centre de control de l'estació, compartit entre la L5 i la L9 (gener 2016) Vista del vestíbul, amb les màquines de venda de bitllets, abans d'accedir al pou de la L9 (febrer 2016) Les barreres tarifàries es troben just al punt d'accés al pou circular de la L9 (gener 2016) Vista del vestíbul o part superior del pou, amb l'enllaç amb l'estació de la L5 (gener 2016)

Vista del pou circular de la L9 sud des de l'accés a l'estació de la L5 (febrer 2016)  Enllaç amb els ascensors que baixen fins a les andanes de la L5 (gener 2016) Ascensor per baixar a la via sentit Cornellà Centre de l'estació de Collblanc (gener 2016) Vista del pou circular de l'estació de Collblanc de la L9 (gener 2016)

Ascensor per baixar directament a les andanes, d'ús preferent per a minusvàlids, gent amb cotxets i bicicletes (gener 2016) El nivell superior del pou de la L9 crea un espai molt ampli (gener 2016) Inici del doble parell d'escales mecàniques per baixar a les andanes (gener 2016) Hi ha 5 trams per baixar fins a l'andana superior, via 2, de l'estació de Collblanc (gener 2016)

Vista d'una part del pou que s'ha deixat lliure d'estructures (gener 2016) Impressionant vista de les escales mecàniques de l'estació de Collblanc (gener 2016) Un dels replans del tram (gener 2016) Vista dels circuïts d'escales mecàniques i porta de servei dels ascensors (gener 2016)

Una altra vista de les escales mecàniques (gener 2016)  Cinquè tram de baixada de les escales mecàniques, que situen al viatger a nivell de l'andana superior (gener 2016) Darrer tram d'escales mecàniques, per arribar a l'andana inferior, via 1 (gener 2016) Detall de la senyalètica i pantalla amb els propers trens (gener 2016)

Un dels dos accessos a l'andana superior, de la via 2, sentit Aeroport, per a serveis parcials des de Collblanc (gener 2016) Habitualment l'andana superior, via 2, té les portes tancades, ja que tots els trens tant sentit Aeroport com Zona Universitària, circulen per l'andana inferior, via 1 (febrer 2016) Vista de l'andana superior de Collblanc (gener 2016) Detall de l'arquitectura de l'andana superior de Collblanc (gener 2016)

 Unitat sèrie 9000 a punt per fer un servei parcial de Collblanc a Aeroport T1 (gener 2016) Sortida de Collblanc pel semitúnel superior cap a Torrassa (gener 2016)  Circulant pel semitúnel inferior, sentit Zona Universitària, per via desviada en un servei parcial entre Aeroport T1 i Collblanc (gener 2016) Semitúnel superior, mirant cap a Zona Universitària. La via finalitza abans d'arribar a la futura estació Camp Nou (gener 2016)

Unitat sèrie 9000 a l'andana superior de Collblanc, on ha finalitzat un servei parcial des d'Aeroport T1 (gener 2016) Vista de l'andana superior (gener 2016)  Detall de les portes d'andana (gener 2016) Vista des del frontal d'un dels trens a l'estació de Collblanc (gener 2016)

Una altra vista de l'andana del semitúnel superior de Collblanc (gener 2016) Segon accés a l'andana superior de l'estació de Collblanc (gener 2016) Mapa de l'àmbit urbà de l'entorn de l'estació de metro de Collblanc (febrer 2016) Sisè i darrer tram d'escales mecàniques fins a l'andana inferior de Collblanc, via 1 (febrer 2016)

Un dels dos accessos a la via 1 (febrer 2016) Tren destinació Zona Universitària a la via 1, andana inferior, de l'estació de Collblanc (febrer 2016) Accés a l'andana inferior (febrer 2016) Per la via 1 hi passen tant els trens sentit Zona Universitària com Aeroport T1, ja que hi ha via única entre Collblanc i Zona Universitària fins que es finalitzin les obres del tram central de línia 9 (febrer 2016)

Tren destinació Aeroport T1 a la via 1, andana inferior, de l'estació de Collblanc (febrer 2016) Portes d'andana de la via 1 (febrer 2016) Sortint cap a Torrassa i Aeroport T1 pel semitúnel inferior (febrer 2016) Andana inferior, costat Zona Universitària (febrer 2016)

Circulant sentit Aeroport T1 pel semitúnel inferior (febrer 2016) Arribant a Collblanc pel semitúnel inferior, via 1 (febrer 2016) Sortida de Collblanc cap a Torrassa pel semitúnel inferior (febrer 2016) Els trens que van de Zona Universitària a Aeroport T1 tot just sortir de Collblanc canvien de via per enfilar cap al semitúnel superior abans d'arribar a Torrassa i seguir trajecte (febrer 2016)

direcció Aeroport T1 Índex línia L9 sud direcció Zona Universitària
< Torrassa Zona Universitària >
direcció ZAL | Riu Vell Índex línia L10 sud  
< Torrassa  
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional