Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Estacions > Barcelona-Pl.Catalunya
Horaris dels trens de Catalunya
codi estació: 601
 
Màquines de venda automàtica de bitllets Estació videovigilada Adaptada a persones amb mobilitat reduïda Ascensors Lavabos Aparcament de bicicletes
pròxims trens | horaris: lectius / no lectius
zona tarifària 1
Metro de Barcelona TMB. Estació Catalunya L1 Hospital de Bellvitge-Fondo L3 Zona Universitària-Trinitat Nova   Rodalies de Catalunya R1 Molins de Rei-Maçanet Massanes per Mataró R3 L'Hospitalet-Puigcerdà per Vic R4 St.Vicenç de Calders-Manresa per Vilafranca P. R12 L'Hospitalet de Llobregat-Lleida per Manresa RG1 L'Hospitalet de Llobregat-Figueres/Portbou per Mataró i Girona   Bus urbà Bicing


Mostra FGC Barcelona-Vallès en un mapa més gran
L'estació de Barcelona-Plaça Catalunya es situa al PK 0,0 de la línia Barcelona-Sarrià. L'antiga estació en superfície es va posar en servei el 23 de juny de 1863, al costat de l'actual carrer Pelai on avui dia es situa el centre comercial El Triangle. Va tenir diverses disposicions de vies i andanes, tenint originàriament tres vies i una andana i més endavant dues vies i tres andanes (dues de laterals i una de central). Entre 1924 i 1929 es va situar una estació provisional al carrer Balmes, entre Ronda Universitat i Gran Via mentre es soterrava la línia, amb també dues vies i tres andanes. El 27 de març s'inaugurava i el 24 d'arbil de 1929 entrava en servei la nova estació subterrània de Pl.Catalunya, en aquell moment formada només per la nau de les vies 1 i 2. El 1959 es posava en servei la segona nau, de les vies 3 i 4 i més endavant la nau de les vies 5 i 6 (aquesta darrera sense andana). L'any 2013 van haver-hi fins a quatre descarrilaments a l'agulla de la via 4, que va fer modificar les vies 4, 5 i 6 fins aleshores existents. Així, es tapava amb una andana provisionalment la via 5, passant els trens S1 a parar a la via 6 i anul·lant temporalment la via 4. Finalment, es va executar una nova sortida de la via 4 que connectava amb la via 6 i s'ampliava definitivament l'andana de la nau de Bergara, que passava a tenir una sola via, la 5, amb una àmplia andana. El 2016 es millorava el vestíbul d'accés per Rambla i s'adaptava amb ascensors el vestíbul de Pelai-Balmes.
L'estació es troba al subsòl dels carrers Pelai i Bergara, entre el carrer Balmes i la Plaça de Catalunya i disposa de dos accessos, un a cada extrem de les andanes. L'accés pel costat mar es realitza des d'una entrada pròpia amb escales fixes a la cantonada del carrer Pelai  amb la plaça Catalunya, que dóna davant del famós cafè Zurich i on es situava l'antic edifici de viatgers de l'estació de Pl.Catalunya originària. Les altres entrades són comunes amb l'estació de la línia L3 del metro des del carrer Pelai, la Rambla i la plaça Catalunya amb escales fixes i mecàniques. L'accés de Pelai també disposa d'ascensor. Les entrades condueixen a un passadís que porta al vestíbul principal de l'estació, on hi ha les màquines de venda de bitllets (MAE), un local comercial i les barreres tarifàries de control d'accés. Un cop passada la línia de peatge hi ha quatre accessos per baixar a les andanes, amb escales fixes i escales mecàniques així com dos ascensors. L'accés pel costat muntanya es fa per dues entrades, una al carrer Pelai cantonada amb Balmes i una altra pel carrer Bergara. Les entrades s'uneixen en un vestíbul amb les MAE, un centre d'atenció al client, un local comercial,  una sala d'exposicions (antic cinema) i les barreres de control d'accés. Entre el carrer Bergara i el vestíbul també hi ha un ascensor. Antigament entre els vestíbuls mar i muntanya existia l'avinguda de la Llum, unes galeries subterrànies amb diversos establiments comercials i d'oci que actualment ocupa parcialment la botiga Sephora del centre comercial del Triangle. Entre el vestíbul muntanya i les andanes hi ha tres accesos amb escales fixes i dos accessos de pujada, amb escales mecàniques. També hi ha un ascensor que baixa a l'andana de la via 5. Els trens circulen pel nivell inferior, dividit en tres naus unides amb un túnel telescòpic al costat Sarrià. La primera i segona nau tenen dues vies i tres andanes cadascuna i acullen els serveis urbans i suburbans respectivament. La tercera nau es situa sota el carrer Bergara i té una via i una andana. Com que l'estació estava concebuda per acollir trens de tres cotxes hi ha algunes limitacions en la longitud de les andanes, acollint el quart cotxe l'andana central de les vies 1 i 2, la lateral de la via 3 i la central de la via 4, a més de la via 5. Havia existit una setena via de 56 metres de longitud situada a continuació de la via 1 sota el carrer Pelai que s'utilitzava esporàdicament per guardar material. Aquest espai avui dia acull una subestació elèctrica. Aquest túnel va ser construït durant la Guerra Civil i pretenia enllaçar amb el Metro Transversal (actual L1) a Universitat. Les vies habituals de sortida dels trens són per la via 1 els L6, S5
, S6 i S7, per la via 2 els L7, per la via 3 els S2 i per la via 4 els S1. La via 5 s'utilitza com a reserva i només surten d'ella els trens escolars o bé trens per rotació de material. Darrere dels topalls i al mateix nivell de les andanes a més d'un espai per als usuaris per poder accedir a totes les vies hi ha diversos locals comercials, a més de dependències per als maquinistes.
Hi ha un projecte que canviaria totalment l'estació en un futur si es construeix la cua de maniobres, que es situaria a continuació de les vies 1 i 2. La nau on es situen aquestes vies es remodelaria per passar de tenir tres andanes i dues vies a dues vies amb andanes laterals. Tots aquests canvis permetrien tenir un tren cada 90 segons entre Pl.Catalunya i Gràcia i augmentar les freqüències del Metro del Vallès. No obstant, per ara el projecte no està previst executar-lo a curt termini.

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Plaça Catalunya dels FGC davant del centre comercial El Triangle, on històricament hi havia hagut l'edifici i l'estació en superfície del tren de Sarrià (octubre 2016) Accés a l'estació de FGC des dels passadissos d'enllaç amb el metro (juny 2016) Indicacions per als enllaços amb Rodalies i metro, així com els ascensors a la sortida de l'estació pel vestíbul Rambla (octubre 2016) Accés al vestíbul principal de l'estació de Plaça Catalunya dels FGC (juny 2016)

Vestíbul ampliat de l'estació de Plaça Catalunya, costat Rambla (juny 2016) Vista de l'accés al vestíbul (juny 2016) Barreres tarifàries de control d'entrada i sortida de viatgers (juny 2016) Segon tram de barreres tarifàries d'entrada i sortida i al fons els 2 ascensors que baixen al nivell de les andanes des d'aquest vestíbul (juny 2016)

Una altra vista del vestíbul de Plaça Catalunya costat Rambla, ampliat notablement gràcies al trasllat del Centre d'Atenció al Client al vestíbul de Pelai-Balmes (juny 2016) Una altra vista de les barreres tarifàries (juny 2016) Vista un cop passades les barreres tarifàries (juny 2016) Una altra vista, amb les escales que pugen i baixen de les andanes. També hi ha un local comercial en aquest espai (juny 2016)

 Escales mecàniques i fixes entre la segona nau de Plaça Catalunya, vies 3 i 4, i el vestíbul de Rambla (juny 2016) Accés a l'estació per la cantonada del carrer Pelai amb Balmes (octubre 2016) Accés a l'estació pel carrer Bergara (octubre 2016) Nou ascensor entre el carrer i el vestíbul ubicat a la cruïlla del carrer Bergara amb els carrers Pelai i Balmes (octubre 2010)

Centre d'Atenció al Client, situat a l'accés de Pelai-Balmes (juliol 2016) El vestíbul de Bergara i accés des de Pelai-Balmes (octubre 2016) Vestíbul de Pelai-Bergara de l'estació de Plaça Catalunya, abans de passar les barreres tarifàries (octubre 2016) El vestíbul disposa de recollida automàtica de paquets de Correus (octubre 2016)

Nou ascensor entre el vestíbul de Bergara i el carrer  (octubre 2016)  Vista un cop passades les barreres tarifàries del vestíbul (octubre 2016) Monitors informant de les properes sortides de Plaça Catalunya (octubre 2016) Escales de baixada centrals a les andanes de les vies 2 i 3, amb una foto de com era l'antiga Avinguda de la Llum (octubre 2016)

Una altra vista del vestíbul de Balmes-Pelai, amb l'ascensor que puja al nivell carrer (octubre 2016) Escales de baixada a les vies 4 i 5 i ascensor al fons que baixa a la via 5 i des d'aquesta es pot accedir a la resta de vies de l'estació (octubre 2016) Ascensor a la via 5, la nau del carrer Bergara, amb tancament per poder-hi guardar trens de manera més segura (octubre 2016) Vista de la nau de Bergara, via 5, des del nou tancat per a l'ascensor des del vestíbul (octubre 2016)

Monitors informant de properes sortides a la via 5 i a la via 4 (octubre 2016) Segona nau de Pl.Catalunya, amb les vies 3 i 4. A la via 4 la 112.20 és a punt per fer un S1 a Terrassa Nacions Unides (octubre 2016) Passadís d'enllaç entre la nau segona de Plaça Catalunya i la nau ubicada sota el carrer Bergara (octubre 2016) Vista de l'espai d'enllaç entre totes les andanes, darrere dels topalls (octubre 2016)

Just arribar el tren de la línia S2 a la via 3, sonen els 4 tocs de campana que donen la sortida al tren de la línia S1 a la via 4 (octubre 2016) Final de les vies 3 i 4 de l'estació, amb l'accés des del vestíbul Rambla (octubre 2016) Un tren procedent de Terrassa servit per una unitat 113 entra a la via 4 (octubre 2016) Final de les vies 1 i 2, amb els accessos des del vestíbul Rambla, amb escales fixes, mecàniques i dos ascensors (octubre 2016)

Tren a la via 1 a punt per fer un servei L6 a Sarrià (octubre 2016) La 113.06 és a punt de sortir a Sarrià des de la via 1, mentre entra per la via 2 la 114.04 procedent d'Avinguda Tibidabo (octubre 2016) Unitat 112.20 a la via 4, amb destinació Terrassa Nacions Unides (octubre 2016) Un S2 acabat d'arribar de Sabadell Plaça Major per la via 3 (octubre 2016)

Tren de la línia S1 procedent de Terrassa Nacions Unides entrant a Plaça Catalunya per la via 4, on finalitzarà trajecte (octubre 2016) Tren de la línia L6 a la via 1, amb la seva nova destinació final: Sarrià (setembre 2016) Tren de la línia L6 a la via 1, els darrers dies de circulació directa entre Plaça Catalunya i Reina Elisenda (juliol 2016) Tren de la línia S2 entrant a Barcelona Pl.Catalunya per la via 3 (juny 2016)

Unitat sèrie 113 entrant a Plaça Catalunya per la via 3 (maig 2016) Unitat 113 a la via 3 fent un servei S1 a Terrassa Nacions Unides (abril 2016) Decoració de l'estació de Plaça Catalunya el dia mundial de l'aigua (març 2016) Unitat 114.01 a la via 2 (octubre 2015)

Les unitats 111.01 i 13 van tornar a circular el 2015, després de la teòrica retirada definitiva del servei d'aquests trens, per una fallada de les unitats sèrie 114 (octubre 2015) Unitat 111.13 tornant a circular puntualment per la línia L7 en servei comercial, per darrera vegada en la seva història (octubre 2015) Tren entrant per la via 3 vist des de la nau del carrer Bergara (agost 2015) Feix de vies de sortida de Plaça Catalunya, amb les vies 3, 4 i 5 (agost 2015)

Unitat 114.01 a la via 5 a punt per fer un servei L7 a Av.Tibidabo (agost 2015) Unitat 114 fent la línia L7 entrant a Plaça Catalunya per la via 5 (agost 2015) Vista de la darrera fase d'obres a les vies 1 i 2 de Plaça Catalunya (agost 2015) Passadís d'enllaç amb la nau de Bergara, amb senyalització de sortida dels trens L7 (agost 2015)

Unitat 113.01 a la via 4, on farà un servei de la línia L6 a Reina Elisenda (agost 2015) Tren entrant a Plaça Catalunya per la via 4 (agost 2015) Tram d'andana per al quart cotxe a l'andana de la via 3 (agost 2015) Trens S1 i S2 sortint tots per la via 3 de Pl.Catalunya (agost 2015)

Els trens de la línia L6 utilitzant temporalment la via 4, degut a la implantació de catenària rígida i altres millores a les vies 1 i 2 (agost 2015) Nau de les vies 1 i 2 sense catenària (agost 2015) Unitat 113.13 a la via 4, amb decoració a l'estació al·lusiva a la revetlla de Sant Joan (juny 2015) Unitat 114.03 "Carme Serrallonga" a la via 2 de Barcelona Pl.Catalunya (maig 2015)

Unitat 113.14 cobrint un dels pocs serveis S2 que temporalment acabaven a Sant Quirze durant les obres del perllongament de Sabadell (maig 2015) Unitat 113.18 a la via 5 de Pl.Catalunya llesta per fer un servei S1 a Terrassa Rambla (maig 2015) Nau de les vies 3 i 4 de Plaça Catalunya amb decoració al·lusiva al Barça (maig 2015) Unitat 113.06 a la via 5 de Plaça Catalunya, la nau de Bergara, a l'espera de nous servei (abril 2015)

Nau de les vies 3 i 4, amb il·luminació decorativa especial per la celebració del dia de Sant Jordi (abril 2015) Unitat 113.17 en un servei S55 a Universitat Autònoma, poc després de ser batejada com a "Josep Maria Espinàs" (abril 2015) Unitat 113.15 "Montserrat Roig" a la via 4 de Plaça Catalunya el dia de Sant Jordi (abril 2015) Unitat 114.04 a la via 2 (gener 2015)

Nau de les vies 1 i 2 amb una unitat 112 a punt per fer un L6 a Reina Elisenda (gener 2015) La 114.03 finalitza el seu trajecte a la via 2 (gener 2015) Unitat 111.20 entrant a Pl.Catalunya per la via 2, els darrers dies en servei regular d'aquestes unitats (desembre 2014) La 111.20 faria un servei de la línia L7 de Pl.Catalunya a Av.Tibidabo (desembre 2014)

Unitat 112 procedent de Reina Elisenda entra a Pl.Catalunya per la via 1 (desembre 2014) Unitats sèrie 113 a la nau de les vies 3 i 4 de Barcelona Pl.Catalunya (desembre 2014) Unitat 114.01 fent un servei L7 els primers dies en servei (desembre 2014) Vista de la unitat 114.01 a la via 2 de Barcelona Pl.Catalunya a punt per fer un L7 a Avinguda Tibidabo (desembre 2014)

Tren inaugural de les unitats 114 acabat d'arribar a la via 2 de Pl.Catalunya amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a bord (desembre 2014) Vista de la 113.19 a la via 3, a punt per fer un servei S2 a Sabadell Rambla (novembre 2014) Unitat 111.20 a la via 2 de Plaça Catalunya, fent la L7 que va ser la darrera línia que aquests trens cobririen de manera regular (novembre 2014) La 113.19 i la 113.16 a les vies 3 i 4 de Plaça Catalunya (novembre 2014)

Unitat 113.11 i unitat 111.07 compartint serveis a la nau primera de Pl.Catalunya (novembre 2014) Trens circulant únicament per les vies 1 i 2 de Plaça Catalunya degut a obres (agost 2014) Unitat 111.02 a la via 1 en un servei L7 de Pl.Catalunya a Av.Tibidabo (agost 2014) Unitat 113.12 a la via 4 de Barcelona Plaça Catalunya, a punt per fer un S1 (juliol 2014)

Unitat 113.13 procedent de Reina Elisenda entrant a la via 4 de Pl.Catalunya (maig 2014) Tren de la línia S2 estacionat a la nau de Bergara, amb l'andana ja ampliada definitivament (maig 2014) Una altra vista de la nau de Bergara, amb una andana molt àmplia que ocupa el què era l'antiga via 5 de l'estació (maig 2014) Unitat 112.17 a la via 5 de Plaça Catalunya a punt per sortir cap a Sabadell Rambla (maig 2014)

Frontal de la unitat 113.04, durant els seus primers temps en servei, a la via 4 (març 2014) Vista de la unitat 113.04 a la via 4 de Plaça Catalunya (març 2014) La 112.19 i la 113.04 comparteixen espai a la segona nau de Pl.Catalunya (març 2014) La via 4 ja connectada amb la via 6, que es renumeraria com a via 5 (març 2014)

Tasques de nova connexió de la via 4 amb la via 6 a Plaça Catalunya (febrer 2014) Durant la nova connexió de la via 4 amb la 6 els trens a Plaça Catalunya van patir restriccions, també en dia laborable (febrer 2014) Trens de les línies S1 i S2 sortint per la via 2, per les obres de nova connexió definitiva de la via 4 amb la via 6 (febrer 2014) Unitat 111.04 a la via 1 de Barcelona Pl.Catalunya en un servei S55 a Universitat Autònoma (febrer 2014)

Dues unitats sèrie 111 a la primera nau de Plaça Catalunya (febrer 2014) Unitat 112.02 a la via 3 llesta per fer un servei S2 a Sabadell Rambla, amb la via 4 encara fora de servei (febrer 2014) Inauguració de la primera de les noves unitats sèrie 113 a la via 3 de Plaça Catalunya (gener 2014) Segona de les tres noves unitats sèrie 113 posades en servei el 27 de gener de 2014 (gener 2014)
 
>> veure més fotos de l'estació de Barcelona - Plaça Catalunya (2003-2013) <<

 
A Sarrià/Terrassa/Sabadell
Provença
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional