Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona > Barcelona-Passeig de Gràcia
Horaris dels trens de Catalunya
  XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona  
codi estació: 71802
     
 
 
Venda de bitllets Zona videovigilada              
propers trens
 
correspondència: Metro de Barcelona L2 Paral·lel - Pep Ventura L3 Zona Universitària - Trinitat Nova L4 Trinitat Nova - La Pau
 
L'estació de Barcelona-Passeig de Gràcia (PK 101,8 de la línia Tarragona-Barcelona-Portbou) està situada en ple centre de la ciutat comtal, al subsòl del carrer Aragó entre el passeig de Gràcia i el carrer Roger de Llúria. El baixador de Passeig de Gràcia es va construir l'any 1903, tot i que des del 1882 els trens circulaven a l'aire lliure a través d'una llarga trinxera per tot el carrer Aragó, enllaçant les línies de Tarragona i Girona. El carrer Aragó de fet ja es va projectar d'una amplada excepcional (50 m) per permetre-hi el pas de les vies, que salvaven amb passos superiors els carrers direcció mar-muntanya. L'estació disposava d'un edifici sobre les vies amb la façana principal al passeig de Gràcia, amb tres cossos i de caràcter eclèctic, amb elements neogrecs. Les andanes laterals a les dues vies feien 268 m de llarg i 4 d'ample, protegides amb marquesines d'estil similar a les del metropolità de París i contenien el despatx del cap d'estació, el telègraf i les dependències d'explotació. Entre 1954 i 1961 es va electrificar la línia i amb ella es va cobrir i transformar l'estació tal com la coneixem actualment. El 1990 se'n va fer una primera remodelació, reordenant el vestíbul principal i les zones comercials adjacents, així com millorar els accessos a l'estació. Entre 2012 i 2014 es va realitzar la darrera modificació de l'estació.
L'estació de Passeig de Gràcia actual disposa de dos vestíbuls, un amb accessos des del passeig de Gràcia i un altre amb accessos des dels carrers Pau Claris i Roger de Llúria. A passeig de Gràcia amb carrer Aragó hi ha dues entrades al costat muntanya, dotades d'escales mecàniques i fixes cadascuna. L'entrada pel costat muntanya-Llobregat a més també té un ascensor. Les dues entrades conflueixen al vestíbul principal de l'estació. També hi ha una tercera entrada al xamfrà mar-Llobregat de la mateixa cruïlla, amb escales fixes, que per un passadís també arriba al vestíbul principal. El darrer accés al vestíbul principal és des de l'estació de la línia L3 del metro. El vestíbul principal de l'estació de Passeig de Gràcia té 1.550 m2 i disposa de taquilles, màquines de venda de bitllets i cafeteria, entre d'altres serveis. Des del vestíbul principal, passades les barreres tarifàries, es pot accedir directament a l'andana de la via 1, per 2 escales mecàniques, escales fixes i ascensor o bé al pas superior que porta al vestíbul secundari i a l'andana de la via 2. El vestíbul secundari té una entrada amb escales mecàniques i fixes i un ascensor pel xamfrà mar-Besòs de la cruïlla del passeig de Gràcia amb Aragó. A més, des del vestíbul secundari es pot accedir directament a la línia L3 del metro. El vestíbul secundari té 265 m2 de superfície i disposa de màquines de venda de bitllets. Un cop passades les barreres tarifàries es pot accedir al pas superior que porta a la via 1, per escales fixes o un petit ascensor, o bé a l'andana de la via 2, per 2 escales mecàniques, escales fixes i ascensor. Pel nivell inferior hi circulen els trens, format per dues vies amb andanes laterals de 260 m de longitud i 68 cm d'altura respecte el carril. Al costat Clot de l'estació de Passeig de Gràcia hi ha un altre vestíbul, amb accessos pels costats mar i muntanya del carrer Aragó a les interseccions amb els carrers Pau Claris i Roger de Llúria, tots ells amb escales fixes. Aquests accessos conflueixen en un vestíbul, dotat de les barreres tarifàries de control d'accés. Des del vestíbul es pot baixar a cadascuna de les dues andanes per escales fixes. Finalment, des de cadascuna de les dues andanes de l'estació en surt una escala mecànica de sortida directa al carrer, paral·lela als accesos de la cruïlla dels carrers Aragó i Pau Claris.
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Passeig de Gràcia pel xamfrà amb carrer Aragó Llobregat-mar, compartit amb el metro (març 2014) Bifurcació del passadís cap al metro a la dreta i cap a l'estació ferroviària recte (març 2014) Accés a l'estació de Passeig de Gràcia pel xamfrà Llobregat-muntanya, dotat d'escales mecàniques (març 2014) Ascensor d'enllaç entre el xamfrà Llobregat-muntanya i el vestíbul (març 2014)

Nivell vestíbul des de l'accés del xamfrà Llobregat-muntanya (març 2014) Ascensor que baixa també al vestíbul des del carrer (març 2014) Vista general del vestíbul, amb les taquilles, màquines de venda de bitllets i cafeteria (març 2014) Una altra vista general del vestíbul remodelat de Barcelona-Passeig de Gràcia (març 2014)

Accés a l'estació de Passeig de Gràcia pel xamfrà amb carrer Aragó Besòs-muntanya (març 2014) El vestíbul des de l'accés anterior (març 2014) Vista de l'accés anterior i barreres tarifàries de control (març 2014) Barreres tarifàries de control d'accés des d'on es pot baixar directament a la via 1 o bé creuar per un pas a la via 2. A la dreta el passadís d'enllaç amb el metro (març 2014)

Accés a l'estació de Passeig de Gràcia pel xamfrà Besòs-mar amb Aragó (abril 2014) Nivell inferior de l'accés anterior, que porta a un vestíbul secundari amb enllaç directe amb el metro (març 2014) Vista des de l'enllaç amb l'estació Passeig de Gràcia del metro de Barcelona (març 2014) Vista general del vestíbul secundari abans de les barreres tarifàries. Es pot accedir directament a la via 2 o al pas superior que enllaça amb la via 1 (març 2014)

Vista general del vestíbul secundari un cop passades les barreres de control (març 2014) Enllaç del vestíbul secundari amb la via 2, dotat d'escales fixes, dues escales mecàniques i un ascensor (març 2014) Sortida del nou accés a l'andana de la via 2 de l'estació (març 2014) Unitat 447 estacionada a la via 1 de Passeig de Gràcia (març 2014)

447-179 a la via 1 de Passeig de Gràcia fent un R11 de Portbou a Barcelona (març 2014) Doble composició de Civia a la via 1 fent un R2 sud de Barcelona Estació de França a Vilanova i la Geltrú (març 2014) Enllaç del vestíbul secundari amb el pas superior d'enllaç entre les dues andanes de l'estació (març 2014) Pas superior d'enllaç entre la via 1 i la via 2 (març 2014)

Enllaç entre el vestíbul i el pas superior amb l'andana de la via 1, amb escales fixes, dues escales mecàniques i un ascensor (març 2014) Una altra vista de l'enllaç amb l'andana de la via 1 (març 2014) Accés a la via 2 vist des de l'andana de la via 1 (març 2014) Unitat 451-004 amb un R2 de Granollers Centre a Castelldefels (març 2014)

Una altra vista del tren de dos pisos aturat a la via 1 (març 2014) Doble composició d'unitats 447 entrant per la via 2 per fer un servei regional R11 a Cervera de la Marenda (març 2014) Talgo sense servei passant per la via 1 procedent de Sant Andreu Comtal i amb destinació Sants, on iniciarà servei comercial (març 2014) Unitat Civia 465 en un R2 a Granollers Centre (març 2014)

Escales d'accés al vestíbul de Pau Claris i Roger de Llúria (març 2014) Vestíbul de Pau Claris i Roger de Llúria (març 2014) Hi ha barreres tarifàries a cada costat del vestíbul de Pau Claris i Roger de Llúria (març 2014) Enllaç amb l'andana de la via 2 des del vestíbul de Pau Claris i Roger de Llúria (març 2014)

Escala mecànica de sortida directa al xamfrà dels carrers Aragó i Pau Claris (març 2014) Unitat 451-011 a la via 1 en un servei R2 sud a Sant Vicenç de Calders (març 2014) Encreuament de trens de dos pisos, de les sèries 450 i 451 (març 2014) 465+463 en un servei R2 nord de Sant Celoni a l'Aeroport a la via 1 de Passeig de Gràcia (març 2014)

Doble d'unitats 449 fent un MD de Figueres a Barcelona Sants a la via 1 (març 2014) Civia de les 15:35 amb un tren de Rodalies a Sant Celoni (març 2014) Civia 465+463 fent un R2 de Granollers a Castelldefels (abril 2014) Encreuament amb un tren sèrie 130 que circula cap a l'Estació de França (abril 2014)

+ de l'estació de Passeig de Gràcia: fotos 2004-2013

direcció Barcelona-Sants/Vilanova
Barcelona-Sants
Índex línia XC15
direcció Barcelona-Sagrera/Granollers
El Clot-Aragó
 
direcció Barcelona-Estació de França
Barcelona-Estació de França
 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional