Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > La Sagrera
Horaris dels trens de Catalunya
< Navas Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Fabra i Puig >
La Sagrera
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada
Metro de Barcelona TMB L5 Cornellà Centre - Vall d'Hebron L9 nord La Sagrera - Can Zam L10 nord La Sagrera - Gorg  


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Sagrera de la línia L1 del metro de Barcelona es va inaugurar servei l'any 1954, amb l'extensió de la línia des de Navas. El 1982 la línia I passava a ser la L1. El 2006 es remodelava l'estació en el marc de l'intercanviador de La Sagrera, canviant la disposició original de dues vies i tres andanes (tipus Barcelona) a dues vies amb una única andana central i modificant i adaptant l'enllaç amb la L5. El 2010 l'estació passava de denominar-se "Sagrera" a "La Sagrera" i el 2011 entrava en servei la nova estació de Rodalies de La Sagrera-Meridiana i s'ampliava el vestíbul del costat sud, que també és d'intercanvi amb les línies de metro L5, L9 nord i L10.
La Sagrera L1 està situada sota l'avinguda Meridiana, entre els carrers Hondures i Garcilaso. L'estació disposa de dos nivells, amb accessos al nord per Meridiana amb Garcilaso II i al sud per Meridiana amb carrer Hondures. L'accés per Garcilaso es situa a l'est de l'avinguda Meridiana i disposa d'una escala fixa, una escala mecànica i un ascensor que duu a un vestíbul que disposa de les màquines de venda de bitllets, les barreres tarifàries de control d'accés i un centre de control de l'estació. L'accés per l'altre extrem (sud) comporta tres entrades: una primera per la vorera oest de Meridiana (amb Hondures), una segona per la vorera est de Meridiana (amb Hondures) i l'última a peu pla pel carrer Hondures. Les dues entrades per Meridiana disposen d'una escala fixa, una escala mecànica i un ascensor. Les tres entrades conflueixen al gran vestíbul d’intercanvi de La Sagrera, comú entre l’estació de metro de TMB i l’estació de Rodalies de La Sagrera- Meridiana, amb les màquines de venda de bitllets i un gran nombre de barreres tarifàries de control d’accés. Des d’aquest gran vestíbul s’accedeix a l’estació de La Sagrera de la L1 del metro. Els trens circulen pel nivell inferior, format per una nau amb dues vies i andana central. L'enllaç entre els dos vestíbuls i les andanes es realitza mitjançant escales mecàniques, escales fixes i ascensors. Completen les instal·lacions de La Sagrera L1 una nau paral·lela amb una tercera via amb andana separada de la nau de les vies principals ubicada a l'est de l'estació, que dóna accés al ramal dels tallers de Sagrera.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs i Hèctor Gonzalo - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'intercanviador de la Sagrera per la vorera oest de Meridiana, costat nord de l'estació de la L5 (juny 2010) Gran vestíbul compartit entre l'estació de Rodalies de La Sagrera-Meridiana i l'estació de metro de les línies L1, L5, L9 i L10 (maig 2013) Vista un cop passades les barreres tarifàries (maig 2013) Escales de baixada a l'estació de la L5 (maig 2013)

Una altra vista de l'espai passat les barreres tarifàries, que serveix també d'enllaç entre les estacions de metro de la L1 i la L5 (maig 2013) Vista dels termòmetres de les 4 línies de metro que conflueixen a La Sagrera (maig 2013) Nivell andana de l'ascensor que baixa des del vestíbul compartit amb L5 i Rodalies (desembre 2013) Vista general de l'estació de metro de la L1 de La Sagrera des del costat Navas (desembre 2013)

Entrada a l'estació de La Sagrera des del carrer Garcilaso, amb escala fixa, escala mecànica de pujada i ascensor (desembre 2013) Accés al vestíbul de Garcilaso (desembre 2013) Vista de les barreres tarifàries (desembre 2013) El vestíbul de Garcilaso o Jardins d'Elx un cop passada la línia de peatge (desembre 2013)

Escales i ascensor entre el vestíbul de Garcilaso i l'andana de La Sagrera (desembre 2013) Extrem de l'andana central de La Sagrera pel costat Fabra i Puig (desembre 2013) Unitat 4000R de metro de la línia L1 sortint cap a Hospital de Bellvitge (desembre 2013) Unitat 6000 de CAF amb el torn 102 a La Sagrera circulant cap a Fondo (desembre 2013)

Enllaç provisional ja a peu pla entre la L1 i la L5 (juliol 2010) Vestíbul provisional des de la vorera est de Meridiana, connectat de manera directa amb L1 (juliol 2010) Vestíbul provisional des de la vorera est de Meridiana, connectat de manera directa amb L1 (juliol 2010) Enllaç provisional ja a peu pla entre la L1 i la L5 (juliol 2010)

La unitat 4088 acaba d'obrir portes a La Sagrera i en baixen molts usuaris (juliol 2010) Vista de l'andana central per l'extrem de l'andana costat Navas (juliol 2010) Escales d'accés des del vestíbul d'Hondures, que també enllaça amb la L5 (juliol 2010) Un metro de la L1 surt cap a Hospital de Bellvitge (juliol 2010)

Andana central de La Sagrera i via per als trens destinació Fondo (juliol 2010) Unitat 4000 reformada arribant a la Sagrera amb destinació Fondo L1 (juliol 2010) Enllaç entre la L5 i la L1, amb escales per salvar el túnel de la línia de via ampla (abril 2007) Nau de la línia L1 de Sagrera, amb una gran andana central única (abril 2007)

Edifici de viatgers provisional bastit a l'avinguda Meridiana per augmentar la capacitat de pas (abril 2005) Interior de l'edifici de viatgers provisional, amb els torniquets (abril 2005) El nivell d'andanes de l'estació de Sagrera, que més endavant es dirà Sagrera-Meridiana (abril 2005) Unitat 4000 en servei 113 fent parada a Sagrera abans de seguir cap a Fondo (abril 2005)

L'andana central s'ampliarà i s'eliminaran les andanes laterals (abril 2005) Tren sortint cap a Hospital de Bellvitge. Als indicadors electrònics s'avisa dels canvis en l'enllaç amb la L5 (abril 2005) La unitat 4056 parada a la via 1 de Sagrera (abril 2005) A l'esquerra tren parat i al fons dreta tren sortint cap a Navas i Hospital de Bellvitge (abril 2005)

Extrem de l'andana de la via 2, on al fons hi havia la sortida cap al carrer Garcilaso (abril 2005) Senyalització diversa dels canvis deguts a les obres del nou intercanviador de Sagrera (abril 2005) Metro que ve de Fondo arribant a Sagrera (abril 2005) Boca destinada exclusivament per a la sortida de viatgers de l'estació Sagrera de la línia L1 (abril 2005)

Senyalització de l'enllaç pel carrer amb la línia L5 (abril 2005) Seguint les marques blaves arribarem a l'entrada de la L5, a través de l'avinguda Meridiana (abril 2005) Les dues fotos són fetes al mateix lloc, andana central de Sagrera costat Fabra i Puig, però entre elles hi ha poc més d'un mes de diferència. Les obres del nou intercanviador van avançant... (abril 2005-juny 2005)

Mentre durin les obres es pot veure el pas dels trens des del carrer. A l'esquerra de tot, la catenària de la via que porta cap als tallers de Sagrera (juny 2005) Des de l'estació de Sagrera i durant uns mesos es poden veure els edificis de l'avinguda Meridiana a més de la llum natural. Tot un privilegi (juny 2005) La llum natural procedent de l'obertura per les obres s'infiltra per tota l'estació fent, per tant, l'estació més lluminosa i agradable (juny 2005) La unitat 4081 llesta per sortir de Sagrera cap a Fabra i Puig i Fondo (juny 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Navas Fabra i Puig >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional