Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Traçat > Traçat urbà de Barcelona
Horaris dels trens de Catalunya
 Línia Barcelona-Vallès - Traçat
 Traçat urbà de Barcelona

Plànol del traçat
Foto aèria: ICC
Estacions del tram:
Barcelona-Pl.Catalunya
Provença
Gràcia
Sant Gervasi
Muntaner
La Bonanova
Les Tres Torres
Sarrià
Reina Elisenda
Plaça Molina
Pàdua
El Putxet
Avinguda Tibidabo
Per a les línies per la ciutat de Barcelona cal distingir dues etapes: la primera amb la línia de Barcelona a Sarrià en superfície, des del 1864 fins al 1929 en el tram fins a Muntaner, el 1953 fins a Sarrià i el 1974 la pròpia estació de Sarrià. El traçat en superfície era de doble via i s'iniciava a l'estació de Pl.Catalunya, a la cruïlla entre Pelai i la Rambla. A la sortida de l'estació la via enfilava el carrer Balmes per la seva part central i originàriament les vies mitjançant un terraplè passaven per sobre el ferrocarril de Martorell, que tenia una estació a la plaça Catalunya. A cada cruïlla amb els carrers de l'Eixample la línia tenia un pas a nivell. La línia seguia fins arribar al baixador de Provença i el traçat deixava el carrer Balmes al carrer Còrsega per encarar l'actual Via Augusta. Sortint de Gràcia la línia  descrivia una llarga corba a l'esquerra, on hi havia l'estació de Sant Gervasi. A la sortida de l'estació es travessava l'únic túnel que tenia la línia fins a Sarrià, arribant fins al baixador de Muntaner. El recorregut seguia en trinxera passant pel baixador de La Bonanova i continuava cap a Les Tres Torres. Les vies travessaven una riera i arribava fins a Sarrià. El traçat soterrat va mantenir el mateix traçat que en superfície, tot i que durant les obres es va desviar la línia de l'actual plaça Molina fins a Provença pel carrer Balmes en lloc de la Via Augusta.
El traçat actual i soterrat en doble via comença a l'estació de Plaça Catalunya, situada al subsòl del carrer Pelai i del carrer Bergara. Just deixar enrera aquesta estació emprenem una tancada corba a la dreta per enfilar el carrer Balmes. El traçat és rectilini i passem per sota la línia L1 del Metro, la línia Pl.Catalunya-Sants i la línia Barcelona-Tarragona de la xarxa de via ampla. A més a més, també passem per sobre la línia L2 del Metro de Barcelona. Després de remuntar un bon tram del carrer Balmes arribem a l'estació de Provença. A la sortida d'aquesta estació passem per sota la línia L5 del Metro i mitjançant una suau corba a la dreta i després a l'esquerra, enfilem el subsòl de la Via Augusta i arribem a l'estació de Gràcia. Sortim d'aquesta estació seguint la mateixa Via i descrivint una corba suau a l'esquerra. Passem per sota la via descendent de la línia d'Avinguda Tibidabo i arribem al baixador de Sant Gervasi, situat en plena corba. Seguint, aviat arribarem a Muntaner, descrivint una lleugera corba a la dreta. El traçat segueix ara en traçat força rectilini cap a La Bonanova i Les Tres Torres. L'entrada a l'estació de Sarrià es fa mitjançant una forta rampa i una corba a la dreta. El ramal de Reina Elisenda surt un cop passada Sarrià, situada al subsòl de la Via Augusta. Mitjançant una llarga corba a l'esquerra i després de deixar enrera els antics tallers, arribem a Reina Elisenda que és al subsòl del Passeig de la Reina Elisenda de Montcada. Per altra banda, el ramal de la línia de Balmes a Avinguda Tibidabo comença a Gràcia on mitjançant dos túnels independents per a cada via, situats a cada costat de la línia de Sarrià i una rampa considerable arribem a l'estació de Plaça Molina, després de descriure una corba a la dreta. A partir d'aquí el traçat puja costerut i molt sinuós, seguint el traçat del carrer Balmes i passa per l'estació de Pàdua i arriba a l'estació de El Putxet. Des d'aquí fins a Avinguda Tibidabo la línia té una forta rampa en línia recta. La línia acaba en aquesta estació, situada a força profunditat al subsòl de la Plaça John Fitzgerald Kennedy. A pocs metres d'aquesta plaça hi ha l'inici del recorregut del conegut Tramvia Blau.


Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Pl.Catalunya. Segona nau de Pl.Catalunya, amb les vies 3 i 4. A la via 4 la 112.20 és a punt per fer un S1 a Terrassa Nacions Unides (octubre 2016) Pl.Catalunya. La 113.06 és a punt de sortir a Sarrià des de la via 1, mentre entra per la via 2 la 114.04 procedent d'Avinguda Tibidabo (octubre 2016) Pl.Catalunya. Tren entrant a Plaça Catalunya per la via 4 (agost 2015) Provença. Intens trànsit de trens al túnel entre Provença i Plaça Catalunya (agost 2015)

Provença. La 113.15 en un servei S1 a Terrassa Rambla (desembre 2014) Gràcia. Sortida de Gràcia cap a Plaça Catalunya, amb els canvis d'agulles renovats (agost 2016) Gràcia. La 113.15 en un S2 a Sabadell Rambla (desembre 2014) Gràcia. Unitat 114.03 "Carme Serrallonga" a la via 3 de Gràcia en un L7 a Avinguda Tibidabo (juny 2016)

Sant Gervasi. Unitat 112 fent un L6 a Reina Elisenda a punt de parar a la via 1 de Sant Gervasi (maig 2015) Sant Gervasi. Unitat 113 entrant a Sant Gervasi (maig 2015) Muntaner. La 112.22 i la 113.14 "Maria Aurèlia Capmany" es troben a Muntaner cobrint un L6 a Pl.Catalunya i un S55 a Universitat Autònoma (octubre 2016) Muntaner. La 113.15 fa una breu aturada a Muntaner en el seu recorregut per la L6 entre Pl.Catalunya i Reina Elisenda (juliol 2014)

Muntaner. Túnel direcció La Bonanova il·luminat (maig 2008) La Bonanova. Túnel direcció Pl.Catalunya il·luminat per obres a l'estació de St.Gervasi (maig 2008) La Bonanova. Unitat 113.17 passant a tota velocitat per la Bonanova cap a Pl.Catalunya en servei S2 (juliol 2015) La Bonanova. Túnel cadascun per a una via direcció Sarrià, degut a la poca profunditat d'aquest (maig 2008)

Les Tres Torres. Tren pujant pel túnel entre la Bonanova i les Tres Torres (maig 2015) Sarrià. El tren sortint cap a Muntaner, Gràcia, Provença i Plaça Catalunya (setembre 2016) Reina Elisenda. Mentre la 111.15 és a la via 1 per fer una llançadora a Sarrià per la via 2 entra una altra unitat sèrie 111 (setembre 2007) Reina Elisenda. Cua de maniobres de l'estació de Reina Elisenda amb la unitat 113.08 (juliol 2016)

Plaça Molina. La 114.03 entra a Plaça Molina a bona velocitat (desembre 2014) Pàdua. Unitat 114.01 entrant a Pàdua per la via 1 (desembre 2014) El Putxet. Unitat 114.03 a la via 2 del Putxet en un servei L7 a Plaça Catalunya (desembre 2014) Avinguda Tibidabo. Unitat 114.03 recent estrenada arribant a Avinguda Tibidabo (desembre 2014)

 
A Sant Cugat/Terrassa/Sabadell
De Sarrià a Les Planes
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional